תהליכי הגלובליזציה המואצים המהווים חלק בלתי נפרד מהכלכלה העולמית בעשורים האחרונים הביאו לעלייה במספר החברות הרב לאומיות אשר פועלות במספר רב של מדינות מעבר למדינת האם כחלק חשוב להבטחת ההצלחה של חברות אלו ומקסום היכולות והפוטנציאל השיווקי והמסחרי במדינות היעד, עולה באופן ניכר חשיבותם של עובדים אשר מוצבים מטעם החברה בתפקידי מפתח הן מקצועיים והן ניהוליים במדינות יעד שונות ממדינת המקור. ההצבות מתפרשות על פני תחומים רבים בתחום הטכני, התפעולי, השיווק המסחר והלוגיסטיקה, בתחומי משאבי אנוש וכן בדרגי הניהול הבכיר. ההצלחה של עובדים אלו הנקראים "מוצבים" (Expatriates) הינה חלק חשוב בהצלחה של פעילות של החברה בדיסציפלינות השונות במדינות היעד ובהצלחה לעמידה ביעדים המסחריים שהוגדרו (Koveshnikov, Wechtler, & Dejoux, 2014).
במסגרת תפקידים אלו נאלצים העובדים להתמודד עם הסתגלות לתרבויות זרות, למנהגים שונים ולא שגרתיים ונדרשים ליצר במהירות רשת יחסים עסקיים וחברתיים עם הסובבים אותם והכפיפים או הממונים במשרדי הארגון ועם הסביבה. בנוסף לכך מתלווים למעבר קשיים אובייקטיביים הקשורים להשתלבות בן/בת הזוג, תמיכה במשפחה, שינויים בהכנסה ומערכת הקשיים הנובעים מעצם אישיות המועמדים או המועמדות ויחס הכפיפים/עמיתים בארגון אליהם (Awais, Battour, Rageh. & Pandiyan, 2014).
גורם חשוב ומרכזי להצלחתם של מוצבים הנשלחים לעבודה במדינת יעד מטעם חברה רב לאומית הינה יכולת הסתגלות במדינה המארחת. כאשר מוצב אינו מצליח להסתגל הדבר ישפיע על המוצב באופן אישי ויפגע בקריירה האישית שלו וכפועל יוצא יפגע במשפחתו.
מבוא
הסתגלות מוצבים
סקירה כללית והגדרות
כישלון הסתגלות מוצבים
גורמי הצלחה בהסתגלות מוצבים
ניסיון בינלאומי
אינטליגנציה תרבותית
השפעת אינטליגנציה תרבותית וניסיון בינלאומי קודם על הסתגלות המוצב
דיון ומסקנות
ביבליוגרפיה