. תקציר
לחץ בעבודה מוגדר כתגובות רגשיות ופיזיולוגיות מזיקות למצב בו דרישות העבודה לא מתאימות ליכולות, המשאבים או הצרכים של העובד. אחד המקורות העיקריים של לחץ בעבודה הינו עומס תעסוקתי (Job strain)- הנגרם מתחושת שליטה של העובד נמוכה לצד דרישות וציפיות תפקיד גבוהות. גורמים נוספים המשפיעים על לחץ בעבודה הינם: מאמץ פיזי, חוסר ביטחון בעבודה, שביעות רצון בעבודה, קונפליקט ביחסים בין אישיים, אי בהירות בתפקיד והעדר אוטונומיה. גורמים אלו נמצאו משותפים לתחומי תעסוקה שונים ואינם ייחודיים למקצוע.
קיימת קורלציה הדוקה בין לחץ לבין שביעות רצון העובד. שביעות רצונו של העובד מתחלקת לשביעות רצון אינטרינזית, הנובעתמתוכן העבודה עצמו, ושביעות רצון אקסטרינזית, המהווה תגובת העובד לתגמולים החיצוניים של עבודתו. עובדים בעלי שביעות רצון גבוהה יותר בעבודתם נמצאו כסובלים פחות מלחץ ובעלי יכולת התמודדות עימו טובה יותר. מדד מתווך בין לחץ לשביעות רצונו של העובד הוא Locus of Control (LOC): מדד העוסק בתחושת השליטה שיש או אין לאדם על התגמולים שהוא מקבל. נמצא כי תחושת שליטה פנימית על תגמולים בעבודה מגבירה את שביעות רצון העובד ומפחיתה את רמת הלחץ שהוא חווה.
למרות שמודלים שונים מתארים את הלחץ כגורם העלול להיות מועיל וחיובי, בשנים האחרונות בספרות המחקר של מדעי ההתנהגות, מצטיירת יותר ויותר תמונה שלילית לגבי השפעת הלחץ על העובדים. לחצים בעבודה נמצאו כקשורים למשתני יעילות ארגונית כהיעדרות, איחורים ונשירה. כמו כן לחצים בעבודה נמצאו קשורים למחלות כרוניות כגון מחלות לב והפרעות נפשיות ולבסוף, רמת הלחץ בעבודה הינה ממד חשוב של איכות חיי העובד בעבודתו. מכאן, כי השפעת הלחץ מתבטאה גם ברמת הפרט וגם ברמת הארגון.
מספר דרכים עלולות להוביל לשיפור תופעת הלחץ בעבודה. ראשית, הקפדה על בהירות תיאור התפקיד ודרישותיו יכולה להפחית את תחושת הלחץ הנובעת מחוסר וודאות וחוסר התאמה. גיוון העבודה גם עשוי לעזור להפחתת הלחץ.
תקציר
מבוא
גורמי לחץ בתחומי תעסוקה שונים
הגדרת שביעות רצון העובד ומהי השפעתה על לחץ בעבודה
השפעת לחץ ברמת הפרט וברמת הארגון
דרכים לשיפור התמודדות וניהול לחץ
רשימה ביבליוגרפית