מימון ופסיכולוגיה
1. תורת הערך
א. דוגמאות לשימושים של תיאורית הערך של כהנמן וטברסקי [1]
דוגמה 1: תכנון מס יצירתי ומקדמות מס
בעל עסק צריך לבחור לקראת סוף שנת המס אם להגיש דו"ח רגיל המחייב אותו בתשלום מס של 500,000 שקל, או להגיש דו"ח עם תכנון מס יצירתי שלפיו איננו חייב לשלם מס הכנסה כלל. אם יגיש דו"ח רגיל ישלם בוודאות 500,000 שקל מס הכנסה. לחילופין אם יגיש דו"ח יצירתי, בהסתברות 0.5 הדו"ח יאושר ולא ישלם כלום, ובהסתברות 0.5 הדו"ח יידחה, והוא יחויב לשלם 1,000,000 שקל מס על פי שומה שנקבעת על ידי רשות המיסים.
כעת, נניח שבעל העסק צריך לשלם מקדמות מס הכנסה לפני הגשת הדו"ח השנתי. כך שהתיאור לעיל מתאים למצב בו גובה המקדמות הוא 0. עכשיו נבחן מקרה בו גובה המקדמה שצריך לשלם היא 1,000,000 שקל. במקרה זה, אם יגיש דוח רגיל יקבל החזר של 500,000 שקל בוודאות, ואם יגיש דו"ח יצירתי, בהסתברות 0.5 יקבל החזר של 1,000,000 שקל, ובהסתברות 0.5 לא ישלם תשלום או יקבל החזר מעבר למקדמה.
. תורת המשחקים
ב. יאיר ונפתלי עומדים כל אחד מהם בראשות מפלגה. עליהם להרכיב ממשלה שבה שתי המפלגות בקואליצייה. כל ראש מפלגה, יכול לנקוט במשא ומתן באחת משתי עמדות. האחת הוא מתעקש להיות ראש הממשלה, והשנייה שהוא מוותר על התפקיד לטובת ראש המפלגה האחר.
אם שניהם מתעקשים, הם לא מצליחים להרכיב ממשלה ויהיו בחירות. ולכן התועלת של שניהם נמוכה מאוד. אם שניהם מוותרים התועלת של שניהם גבוהה יותר. אם אחד מוותר ואחד מתעקש, זה שהתעקש מקבל תועלת גבוהה יותר מכל התוצאות האפשריות כי הוא נהיה ראש ממשלה, וזה שוויתר מקבל תועלת שהיא גבוהה יותר רק מהמצב שבו לא הרכיבו ממשלה, כי הוא חבר בממשלה אך לא ראש ממשלה.