בזמן אחרון לעיתים קרובות עולה לכותרות נושא הסדרי חוב ו"תספורות" של חברות ותאגידים גדולים במשק ישראלי, כמו אפריקה ישראל, קבוצת מגה, אלביט הדמיהריבוע כחול, אדמה, אידיבי, קבוצת חברות של אליעזר פישמן, אורתם סהר ועוד. הסדרי חוב פוגעים מאוד באנשים פרטיים, בנקים וחברות ביטוח שמנהלות כספי הציבור ומצד שני בעלי החברות הכושלות נשארים עם מיליוני שקלים שמשכו מקופות החברות הכושלות.
חלק מהסיבות לכך שיש הרבה הסדרי חוב נובעות בניצול של החברות לגייס כספים ללא שום בקרה. על רקע ריבוי הסדרי החוב בישראל במהלך השנים האחרונות, שר האוצר משה כחלון ושרת המשפטים איילת שקד יעלו בקרוב לאישור הממשלה את התוכנית לבחינת הסדרי החוב. שר האוצר: "מטרת החוק היא לשים סוף לפגיעה בציבור כתוצאה מריבוי הסדרי חוב בשנים האחרונות, ולהעניק הגנה טובה יותר לחוסכים". (חן מענית, גלובס, 08/07/2015)
הסדר חוב הינו תהליך לפיו חברה/מדינה/או אדם יחיד מצויים בחובות (העבודה תתמקד בהסדרי חוב של החברות), ובפניהם נמצאת האלטרנטיבה של עיצוב מחדש של פריסת החוב, מחיקה חלקית של החוב, עיצוב מחדש של הצוות הניהולי וכדומה. ההסדר החוב מאפשר לבעל החוב (בעלי הפירמה) להמשיך ולהתקיים ולבצע תשלום חלקי של החוב, ואילו מצד שני מחזיקי החוב (אנשים פרטיים, בנקים וחברות ביטוח שהלוו כספים לפירמה) אינם מפסידים את כל כספם אם כי רק חלק ממנו. על פניו נידמה כי הסדר חוב יוצר מצב חיובי לפיו הפירמה תמשיך להתקיים ואילו מחזיקי החוב עדיין יזכו לתשלום בגודל כזה או אחר (Gilson, 2012; Pawlina, 2010), בעוד שפשיטת רגל עשויה להוביל לפגיעה כללית ובלתי מוסרית, ומערכת המשפט עשויה לעיתים להגביר את ההטיה של השופט כלפי צד אחד ולפגוע בבעלי עניין רבים אחרים (Boettcher, Cavanagh, & Xu, 2014).
1. מבוא
2. הסדרי חוב, היקף התופעה ודילמות
2.1 הסדר חוב במסגרת מדינות
2.2 הסדר חוב של פירמות
3. תחליפי חברה לגבי הסדרי חוב ופשיטות רגל
4. תחליף חוק לגבי הסדרי חוב ופשיטות רגל
6. הסביבה החברתית כתחליף להסדרי חוב ופשיטות רגל
7. התמודדות עם הבעיה המוסרית של הסדר חוב לפי מודל השלבים
7.1. הערכה משפטית מול הערכה חברתית
7.2. פתרון לבעיית משוא הפנים וחוסר השוויון
7.3. פתרון לבעיית התעלמות משחקנים חלשים יותר – כספי ציבור ומחזיקי חוב חלשים
7.4. פתרון להתעלמות מאיתנות פיננסית של בעלי החברה מול עיקרון "ערבון מוגבל"
7.5. פתרון לפגיעה פוטנציאלית ביציבות ואמינות השוק
7.6 פתרון להיעדר תנאים מקדימים בגיוס הון
7.7. שלב ההסכמה
8. דיון, סיכום ומסקנות
8.1 המלצות ואפשרויות לשיפור
9. ביבליוגרפיה