לפי דו"ח ביטוח לאומי שיעור התעסוקה בישראל בגילאי העבודה העיקריים עלה בעשר נקודות האחוז בין 2002 ל 2016 לאחר יותר מעשור של ירידה בתעסוקה, וכיום התעסוקה בישראל היא גבוהה מאוד יחסית לעבר ובהשוואה בינלאומית (הבהרה: הנתונים לא מתייחסים לתקופת הקורונה).
הגידול בתעסוקה הוא תופעה גורפת בכל מגזרים, רמות השכלה וקבוצות גיל, אך פילוח העלייה בתעסוקה מראה כי העלייה המשמעותית ביותר נצפתה אצל האוכלוסייה החרדית והערבית, בעלי השכלה נמוכה ומבוגרים.
החל משנות הקמתה של מדינת ישראל, הגדירה עצמה כמדינת רווחה אשר מחויבת לדאוג לכל אזרחיה להכנסה וקיום מינימאלי מחויבת מבחינה חוקית, על פי חוקיה שלה לדאוג להכנסה לכל אזרחיה, ולאפשר להם את היכולת להתקיים בכבוד גם אם אין בכוחם לאפשר זאת לעצמם. חשוב לציין כי בעשורים האחרונים מדינת ישראל הולכת בכיוון שונה לגמרי ומתנערת הלכה למעשה מהיותה מדינת רווחה. עם זאת, במדינת ישראל מספר רב של חוקים ביניהם חוקי יסוד, תקנות, תקנות משנה וכו' אשר מהווים את הבסיס החוקי לזכות להכנסה מינימאלית וקיום בסיסי.
בישראל ישנו חוק המגן על זכויותיהם של מעוטי היכולת ע"י מספר חוקים ותקנות, לדוגמא: הנחות בארנונה, השלמת הכנסה וכדומה. הזכות לקיום מינימאלי מוכרת בפסיקת בית המשפט כחלק מהזכות לכבוד האדם. הזכות לתנאי קיום אנושיים הוכרה כחלק מהזכות החוקתית לכבוד האדם, המעוגנת בחוק היסוד: "כבודו של האדם כולל בחובו הגנה על מינימום הקיום האנושי.
תקציר
תיאור הנושא הנחקר
סקריה ספרותית:
שאלות לניתוח
מדדי אי שיוון
העוני בישראל, דרכי מדידה
אפיון האוכלוסיות בישראל
גורמי העוני והשפעתם על שוק התעסוקה(עבודה)
דיון ומסקנות
סיכום
מקורות
נספחים