על פי תורת הערך (Prospect Theory), משקיעים מקבלים החלטות כלכליות במצבים הכרוכים בסיכונים הנובעים מתוצאות ההחלטות. הם מעריכים את הרווחים וההפסדים הפוטנציאליים הקשורים לכל החלטה כלכלית כדי לבחור בהחלטה בעלת הערך הגבוה ביותר. רמת האוריינות הפיננסית משפיעה על הגישה של המשקיעים למציאות כלכלית שמצידה משפיעה על ההתנהגות הכלכלית שלהם. במחקר על סטודנטים במכללות ארה"ב (924 נבדקים) הוכח כי הסטודנטים עם ידע רב יותר בתחום פיננסי זיהו יותר טוב סיכויים הקשורים להחלטות כלכליות שלהם. הם בחרו בהתנהגות המביאה לתשואות אופטימליות בשבילם. רמת הידע הנמוכה בפיננסים אישיים מגבילה את יכולתם לקבל החלטות מושכלות (Chen and Volpe, 1998).
כדי להשיג ביטחון פיננסי לאנשים פרטיים, יש צורך להציע חינוך פיננסי לאוכלוסייה. בפרט, העובדים מקבלים אחריות לחסוך, לתקצב ולתכנן את פרישתם לפנסיה בכדי להבטיח את ביטחונם בזקנה. במחקרים רבים החוקרים מנתחים את המידע האמפירי המאפשר להם לתאר את הקשר בין אוריינות פיננסית לבין קבלת החלטות כלכליות בחיסכון, השקעות, הלוואות ועוד (Lisardi et al., 2010).
בתקופה האחרונה בחברות רבות עובדים לוקחים יותר ויותר אחריות על מספר החלטות פיננסיות. בין החשובים ביותר בהחלטות האלה החוקרים מציינים החלטות לרכוש ולממן בית, להתכונן פיננסית לפנסיה, ועוד. לכן זה חשוב יותר ויותר לעובדים ולמשפחות לרכוש ידע פיננסי רחב. יחד עם זאת, לאנשים רבים אין ידע בסיסי בנושאים שונים של מימון אישי. הם מקבלים החלטות שקשה לפרש כראציונליות (Anthes, 2004).
תקציר
הקדמה
סקירת ספרות
נתונים
שיטה
תוצאות
סיכום ודיון
מסקנות וכיוונים להמשך מחקר
מקורות
נספח – מבנה שאלון המחקר