משנת 1975 ועד היום פועלת ועידת באזל להביא את הבנקאות בכלל העולם לידי סטנדרטים אחידים. בנקודות זמן ספציפיות לאורך השנים פרסמה הועידה את המלצותיה ומסקנותיה בנוגע לפעילות הבנקאית תוך מתן דגש על נושאים הרלוונטיים לשמירת האינטרסים הן של בעלי החוב לבנק והן של הבנק עצמו. החל בשנת 1988 בה פרסמה לראשונה הועידה תקנות אשר הכתיבו יחסי הון מינימליים אחידים וכלל עולמיים ועד פרסומה האחרון שאמור היה לקבל משנה תוקף סופי ב – 2017 נתפסו הוראות הועידה כמכוננות. מדינות העולם אשר מקיימות יחסים פיננסיים ובנקאיים בינלאומיים עושות מאמצים לאכוף את הוראותיה בעזרת הרגולטורים המדיניים. מטרת עבודה זו לתת רקע היסטורי וסקירת ספרות עדכנית על פועלה של ועידת באזל לאורך השנים, תוך התמקדות במסמך באזל 3,אשר פורסם ב – 2011. כמו כן, אבקש לבחון את ההשפעות של תקנות באזל על הבנקאות בישראל, תוך השוואה למערכות הבנקאות בארה"ב, אירופה ואסיה ותוך בחינת השינויים שהתחוללו במערכת הבנקאות בישראל.
רקע היסטורי: באזל 1 ובאזל 2
התפתחויות בבנקאות הבינלאומית בשלהי שנות ה – 70 גרמו לרשויות הפיקוח על הבנקים להכיר בהאצה של מספר תהליכים מהותיים לאופי עבודת הבנק. מאמרו של חיים (1989) מטיב לתאר תהליכים אלו ולהסבירם:
הגברת המודעות לגידול בסיכונים – על רקע התרחבות פעילות הבנקים בשווקים פיננסיים בינלאומיים, גדל גם "סיכון המערכת" שלהם. זאת, בעקבות תנודתיות וזעזועים שמאפיינים את אופי השוק. בנוסף, גדל גם "סיכון המדינה" בעקבות גידול בחובות של מדינות העולם השלישי. תפיסת הגידול בסיכונים אלו התחזקה בעיקר בעקבות צמיחה במספר הבנקים שנמצאו כושלים מאמצע שנות ה – 70, בהשוואה לעשורים קודמים.
מבוא
רקע היסטורי: באזל 1 ובאזל 2
עקרונות מסמך באזל 1
עקרונות מסמך באזל 2
סיכון האשראי. 4
סיכון תפעולי
הבנקים בישראל
באזל 3
השפעת באזל 3 על הנזילות
יחס כיסוי נזילות
מאפיינים בסיסיים לנכסים נזילים באיכות גבוהה
מאפייני שוק לנכסים נזילים באיכות גבוהה
יחס מימון יציב נטו
דרישות הנזילות בישראל
השפעת באזל 3 על ההון
באזל 3 ואפיק ההלוואות הבנקאי
דרישות הלימות הון מזערי בישראל
ביצועי המערכת הבנקאית הישראלית בהשוואה בינלאומית
באזל 4: מבט לעתיד
השפעה צפויה על ישראל
סיכום
נספח א' – רשימת תאגידים בנקאיים בישראל
ביבליוגרפיה