1. שאילת שאלות היא מיומנות בסיסית, החיונית להתפתחות חשיבה מדעית. אולם, האופן בו מתקיימים שיעורי מדעים בבתי הספר העל-תיכוניים, בדרך כלל אינם מגרים שאילת שאלות על ידי התלמידים. השאלות נשאלות לרוב על ידי המורים במהלך השיעור ולא על ידי התלמידים. רבות מהשאלות שנשאלות בשיעור הם מספר הלימוד ומצריכות רמה נמוכה של חשיבה. רוב השאלות מפתחות מיומנויות טכניות, אך אינן מעודדות חשיבה ברמה גבוהה ולא יוצרות סביבת לימוד הקרובה לסביבת מחקר אמיתית. לאור זאת, יש ליצור סביבה המעודדת שאילת שאלות במהלך השיעור.
חשיבות שאילת שאלות במהלך השיעור נובעת מכמה סיבות:
היא עוזרת לתלמידים להכיר את התהליך של חקירה מדעית.
היא מאפשרת להעלות רעיונות וסוגיות חדשות בנושא המחקר כמו גם להחליף דעות בין התלמידים שעשויות להוביל להתפתחות רעיונית.
לשאילת שאלות יש תפקיד חינוכי חשוב. שאלות מומצאות על ידי התלמיד, תורמות ללמידה משמעותית. זו יכולה להיות דרך משמעותית להבנייה של ידע מדעי, שסוגרת פערים אצל אלה התלמידים ששואלים השאלות.
שאילת שאלות יכולה גם ליצור מוטיבציה למצוא תשובות וכך לתרום להישגים קוגניטיביים גבוהים יותר.
בנוסף, שאילת שאלות יכולה לעזור למורים להבין את הדרך בה התלמידים שלהם חושבים, מסבירים לעצמם משהו, ולגלות את הדעות ואת הדברים שמעניינים אותם.
שאילת שאלות מעלות את הרמה של ההבנה של התלמיד לגביי נושא השיעור.
שאלת שאלות במדעים ניסיוניים מצריכה ידע הצהרתי מסויים וידע אסטרטגי או תהליכי מסויים. שילוב של שני אלה מאפשרים לעשות ניסויים אשר מנסים לענות על שאלת המחקר.
2. לדעתי, שינון של חומרים מספר הלימוד בשיעורי המדעים הם אכן שיטה אשר פג זמנה והיא אינה מתאימה עוד לצרכים של מערכת החינוך ולהכנת התלמיד לחשיבה מדעית ויצירתית, האמורה להכין אותו או אותה לעבודה במחקר מדעי.
ישנם מספר דרכים לייצר אווירה לשאילת שאלות על ידי התלמידים בשיעורי מדעים: דיונים, הצגת מקרי בוחן, פעילות לפתירת בעיות, קונפליקטים קוגניטיבים ועוד. אחד האמצעים לפיתוח חשיבה מדעית היא באמצעות לימוד של עבודות מחקר. עבודת מחקר מציגה שאלת מחקר, מדגימה את האירועים שהובילו לתשובה ומעלה שאלות חדשות. עבודות המחקר הובילו לכך שהתלמידים פיתחו חשיבה ברמה גבוהה יותר וייחודיות.