חקר ארגון חברת רמי לוי שיווק השקמה בע"מ

מזהה: 1095

תיאור הארגון וסוג המבנה הארגוני

לפי דוחות הדירקטוריון של החברה, רשת רמי לוי שיווק השקמה הינה חברה מובילה בשוק הקמעונאות בישראל בתחום המזון. החברה הוקמה בשנת 2006 כחברה פרטית והפכה בשנת 2007 לחברה ציבורית הנסחרת בבורסה לניירות ערך. החברה פועלת בעיקר בתחום קמעונאות המזון אך בשנים האחרונות נכנסה גם לתחומים כמו סלולר, מועדון כרטיסי אשראי, הפעלת רשת בתי קפה ומרכולים עירוניים והפעלת חנויות פארם. לאחרונה החברה זכתה גם במכרז לרכישת חברת התעופה ישראייר[1].

להלן המבנה הארגוני של החברה בהתאם לדוחות הדירקטוריון של החברה:

לפי סמואל (1996), המבנה הארגוני מוגדר כמערכת פתוחה. סוג המבנה הארגון של רמי לוי מוגדר כמערכת פתוחה מאחר והיא מקיימת קשרים עם הסביבה  שלה כאשר היא קולטת משאבים המורכבת מאנשים, חומרים, כספים, ציוד ומידע ובתמורה פולטת תוצרים בצורה של שירותים ומוצרים. מוצרים ושירותים אלו מזינים את  המשאבים אותם היא קולטת ואז נוצר שוב מחזור חיים של תשומות ותפוקות תוך שכלול המבנה הארגוני וחסכון לצורך איזון המערכת הארגונית.

בחברת רמי לוי רואים שלפי דוחות הדירקטוריון של החברה לחברה תשומות כמו של העסקה של 7,400 עובדים נכון לשנת 2019. צריכת חומרי גלם באמצעות רכישת חומרי גלם מחברות ייצור מזון כמו שטראוס, אוסם וכיו"ב. כספים באמצעות קבלת כספים ממכירת מזון ושירותים וגיוס כספים בשוק ההון. ציוד באמצעות החזקה של 53 סניפי מכירה, מחסנים לוגיסטיים ואתר מכירה און-ליין ומידע באמצעות איסוף מידע אחרי לקוחותיה[2]. כל התשומות הללו מסייעות לרמי לוי להמיר את תשומות בדמות שירותים בתחום קמעונאות המזון והסלולר ולמכור את מוצריה לעובדים ובכך לגרום לקיום יחסי גומלין עם סביבתה שיתנו לחברה כספים נוספים, גיוס כוח אדם נוסף, תשלום לספקים ולהשקעות חדשות ומידע על לקוחות לצורך קבלת תשומות חדשות לצורך ייצור חוזר של משאבים שישמשו את החברה. בכך היא מקיימת מערכת פתוחה עם סביבתה.

סוג הארגון לפי מודל מיון ארגונים

בלאו וסקוט (1962), סיווגו את הארגונים לארבע סוגים בהתאם לגורם הנהנה מתפוקתם כאשר לגורם זה השפעה מכריעה על הארגון. לפי בלאו וסקוט ישנם ארגונים עסקיים, ארגוני עזרה הדדית, ארגוני שירות וארגונים ציבוריים.

חברת רמי לוי מסווגת לפי מודל מיון ארגונים של בלאו וסקוט כארגון עסקי. ארגון עסקי מוגדר כך כאשר הנהנים העיקריים הם בעלי החברה ומטרתה של החברה היא לעשיית רווח תוך נטרול גורמים כמו לקוחות, עלויות ומיסים וזאת באמצעות התייעלות והשגת יעילות תפעולית והפקת רווחים.

מאתר החברה ניתן ללמוד את המאפיינים שחברת רמי לוי מוגדרת כארגון עסקי. ראשית,חזון החברה כפי שמוצג באתר החברה[3] מדגיש כי "החברה חרטה על דגלה להיות הרשת המובילה בישראל בתחום קמעונאות המזון במחירים תחרותיים מבלי להתפשר על איכות ושירות ללקוח" כלומר, החברה נמצאת בסביבה תחרותית כאשר מטרתה לעשיית רווח תוך נטרול גורמים תחרותיים וכו'.

שנית, מהכתבה בגלובס[4] אנו למדים כי רמי לוי מחפש השקעות נוספות בתחומים נוספים כאשר הוא הנהנה העיקרי כתוצאה מהשקעות אלו. מהכתבה מוזכר כי "לוי הפך ברבות השנים לאיש עסקים נזיל שהאימפריה שלו מבוססת על פעילות רווחית ועתירת מזומנים בדמות רשת הקמעונאות, כשהוא גם מחזיק באימפריית נדל"ן". מכל אלו אנו למדים שמדובר בארגון עסקי כאשר רמי לוי הוא הנהנה העיקרי ומטרתה להשאת רווחיה.

 

מודל נוסף למיון לסיווג הארגון ייעשה באמצעות מודל מיון ארגונים של כץ וקאהן (1966). לפי מודל זה כל ארגון מייצג תת מערכת של מערכת חברתית רחבה יותר ומיון הארגון נעשה על בסיס תרומתו העיקרית של הארגון לחברה האנושית באמצעות שירותים ומוצרים. לפי כץ וקאהן קיימים ארגונים בתחום ייצור ושירות, תחזוקה, הסתגלות וארגוני מדיניות.

חברת רמי לוי מוגדרת לפי כץ וקאהן כארגון בתחום הייצור והשירות כאשר היא מפיקה מוצרים ושירותים. מאתר החברה נכתב על החברה[5] "חברת רמי לוי שיווק השקמה 2006 בע"מ הינה חברת קמעונאות העוסקת בעיקר בתחום המזון ואשר נחשבת בקרב ציבור הצרכנים בישראל כרשת השיווק המשפיעה ביותר על הורדת יוקר המחייה בישראל". מכאן אנו למדים שלחברה תרומה לחברה אנושית בדמות של אספקת מוצרים ושירותים מוזלים ללקוחות החברה בעיקר בישראל. עיקר שירותיה של החברה ניתנים באמצעות שיווק של מוצרי מזון לכלל לקוחות החברה מכל הגילאים ומכל המגזרים באמצעות חברת רמי לוי שיווק השקמה ובאמצעות מתן שירותי סלולר לצורך תקשורת סלולרית ללקוחות החברה באמצעות רמי לוי תקשורת[6]. החברה עתידה גם להיכנס בעתיד הקרוב גם למתן שירותי תעופה באמצעות רכישת חברת ישראייר[7].

 

ארגון מכאני או ארגון אורגני

בורנס וסטולקר שיערו כי סביבת הארגון היא מכתיבה את התנהגות הארגון. הם זיהו שני טיפוסי ארגונים בהתאם לסביבה בהם הם פועלים וזאת באמצעות חמש סוגי סביבות. סביבה יציבה, סביבה מתקדמת, סביבה דינאמית, סביבה לא ודאית וסביבה לא ודאית ובלתי יציבה. בהתאם לסביבה בה פועל הארגון, הארגון עשוי להיות ארגון מכאני המאופיין בארגון בעל מבנה סמכות קשיח ושרשרת פיקוד ברורה, חלוקת עבודה על פי עיקרון הפישוט, טווח פיקוח צר, תקשורת פורמאלית, נטייה לריכוזיות ובקרה בירוקרטית. המבנה הקשיח של הארגון מתקשה להשתנות ולכן מתאים לסביבה יציבה.

לעומת זאת, הארגון האורגני מאופיין בפורמליזציה נמוכה, הסתגלות גבוהה לסביבה, בעל גמישות גבוהה, חוסר במבנה ארגוני ברור, תפקידים שאינם מוגדרים, מעט סטנדרטים ונוהלים, מבנה מבוזר, תקשורת אפורמלית, חלוקת עבודה בצוותים ומעט דרגי ניהול. בהתאם לכך, הסביבה הארגונית של סוג ארגון זה מאופיין בסביבה דינאמית, סביבה מתקדמת המתאימה את עצמה לסביבה.

חברת רמי לוי מאופיינת כארגון אורגני כאשר המבנה הארגוני המצביע על ארגון בעל ניהול רזה כאשר ישנם חלוקה בין תפקידים שונים אולם רבים מהעובדים עושים עבודה גם של מחלקות אחרות8 כמו שהחברה מצהירה שכל עובד מחויב לפתור כל בעיה מחשובית והחברה אינה מחזיקה מחלקות ותתי מחלקות כמו ברשתות מתחרות. בנוסף, מהמבנה הארגוני רואים תפקידי תכנון, חיזוי ותגובה כמו צוות הקמת סניפים חדשים ושיווק.

שנית מכתבה שפורסמה[8], רואים שיש לחברה יכולת גבוהה להסתגלות לסביבה וזאת באמצעות שמירה על מנגנון ארגוני יעיל וחסכוני המונע משיקולים עלות ותועלת. החברה פועלת ליצירת סביבה מחשובית והתאמה לסביבה התחרותית של הענף בו היא פועלתתוך יעילות תפעולית.

בנוסף, רואים שהסביבה של החברה מאופיינת במעט סטנדרטים ונהלים בקרב העובדים. ביום 29.12.2019 פורסם[9] כי נשקלת העמדה לדין של בכירים בחברה בגין עבירה על פגיעה בפרטיות. על פי החשד בין השנים 2011 – 2016 בוצעו מאות הפקות של פלטי שיחה של לקוחות ואיכונים של שיחות טלפון לצורך איסוף מידע על לקוחות החברה לצרכים אישיים, עסקיים וזאת בניגוד להרשאה שקיבלו לצורך שימוש במערכת. אירוע זה מראה על מחסור בנהלים וסטנדרטים בחברה שמצד אחד מסייעים למנהלים לקבל החלטות עסקיות בצורה עצמאית ובכך לתת פתרונות מהירים יותר לסביבה העסקית בה נתונה החברה אך מצד שני מובילה לעיתים בשימוש לרעה בסמכותם.

הארגון של חברת רמי לוי מתאים לארגון אורגני המאופיין בסביבה המחייבת זמני תגובה מהירים, התאמה מהירה לשינויים מהירים בענף הקמעונאות ומבנה ארגוני שיבטא חסכון בעלויות. עם זאת, מיעוט של נהלים וסטנדרטים מובילה לעיתים לשימוש לרעה בסמכויות של מנהלים שלא כנדרש. לפיכך ההמלצה כי החברה תאמץ מספר אלמנטים שמאפיינים ארגונים מכאניים מבלי לפגוע ביכולתה של החברה להסתגל לסביבה התחרותית. אימוץ נהלים ברורים וסטנדרטים תוך פיקוח ובקרה ימנעו שימוש לרעה בסמכויות של מנהלים.

תהליך שינוי ארגוני

ביום 25.3.2015 פורסם[10] כי חברת רמי לוי רכשה את חלקה של נטו בחברת ביכורי השקמה ובכך הפכה להיות בעלת השליטה היחידה בחברה. עוד פורסם[11] כי כתוצאה מהשינוי הארגוני התאגדו כ – 180 עובדים מחברת ביכורי השקמה תחת ארגון ההסתדרות לצורך הסדרת תנאי העבודה שלהם ולביטחון תעסוקתי תחת שליטתה של חברת רמי לוי.

 

סוג השינוי המאופיין במהלך זה הינו שינוי במבנה הארגוני של החברה הנובע מתוך רצון לשלוט בשוק בצורה טובה יותר וזאת באמצעות החלפת בעלי המניות של החברה. שינוי זה מוגדר כשינוי ממעלה שנייה שעוסקת בשינוי מסגרת הכוללת של הארגון בו מוחלפים בעלי החברה ונקבעים סטנדרטים חדשים בהתאם לרצונות של החברה הרוכשת.

 

במסגרת השינוי ביקשו עובדי החברה הנרכשת להתאגד תחת ההסתדרות הלאומית מתוך חשש ופחד שהשינוי יאיים על היציבות התעסוקתית של העובדים. מהלך ההתאגדות נועד להבטיח את מעמדם התעסוקתי ולמנוע פגיעה בהם. חברת רמי לוי במקום לתמוך במהלך כחלק מתהליך השינוי היא התנגדה למהלך בכל תוקף. כאשר נודע להנהלת החברה על התאגדות זו זומנו שני עובדים שיזמו את ההתאגדות לצורך פיטורם מהחברה. בנוסף, החברה יזמה את סגירת החברה ופיטורי כל העובדים ומיזוגה של החברה אל תוך חברת האם תוך הצעה כי העובדים יקלטו במסגרת חברת האם בהתאם לתנאי העבודה המקובלים בחברת האם ופגיעה בשכרם. הנהלת החברה לא ניסתה להרגיע את עובדי החברה הנרכשת לגבי המשך העסקתם ומחויבות של חברת רמי לוי לקליטתם לאחר הרכישה ולא לגבש צוות מוביל שיוביל את השינוי בצורה מוצלחת.

 

החברה ניסתה להתגבר על ההתנגדות לשינוי בקרב העובדים באמצעות הגישה הכופה שמשתמשת באמצעים של השלטת פחד ואיום מפני פיטורין וחוסר יציבות תעסוקתית של עובדי החברה הנרכשת במקום להשתמש בשיטות אחרות כמו הגישה הפוליטית לזיהוי מקורות ההשפעה בקרב העובדים וניהול משא ומתן איתם או באמצעות גישת יחסי אנוש לצורך הקשבה למצוקות ולחששות של העובדים בעקבות הרכישה וכן גישות אחרות.

 

השינוי בסופו של דבר הצליח כאשר חברת ביכורי השקמה עברה לבעלות מלאה של חברת האם, רמי לוי שיווק השקמה אך לשינוי היו השלכות כלכליות על החברה כאשר החברה ספגה נזק של מיליון וחצי שקלים12 שנאלצה לשלם לעובדים שניסו להתאגד בהוראת פסק דין מבית המשפט מאחר וחברת רמי לוי פגעה בזכויות העובדים שניסו להתאגד והשליטו גישה כופה על פחדיהם לצורך סיקול המהלך של ההתאגדות.

 

 

 

דוחות כספיים

 

דוחות דירקטוריון של חברת רמי לוי שיווק השקמה לשנת 2019

 

דוחות דירקטוריון של חברת רמי לוי שיווק השקמה לשנת 2017

 

אתרי אינטרנט

 

 

אתר חברת רמי לוי שיווק.  

נדלה ב 1 בפברואר 2021 מ -  https://ir.rami-levy.co.il/%d7%90%d7%95%d7%93%d7%95%d7%aa

 

אתר חברת רמי לוי שיווק מובייל. 

נדלה ב 1 בפברואר 2021 מ -  https://mobile.rami-levy.co.il

 

בסול ז' (12/11/2015). הוכרז סכסוך עבודה בחברת ביכורי השקמה של רמי לוי

נדלה ב 1 בפברואר  2021 מ- https://www.themarker.com/career/1.2774960

 

זומר, ז' (14/01/2021). סופית: רמי לוי ירכוש את ישראייר. נדלה ב 1 בפברואר 2021 מ

https://www.ynet.co.il/economy/article/rJ4CNJCRP

ירקצי ד' (12/03/2017). פיצוי חריג: רמי לוי מנע מעובדיו להתאגד - וישלם מיליון שקלים וחצי

נדלה ב 1 בפברואר  2021 מ- https://news.walla.co.il/item/3047865

 

מוזס, ש' (04/10/2020). רמי לוי מציג - צימאון: אחרי דלק ישראל והדואר מה יש לו לחפש בחברת התעופה ישראייר?

נדלה ב 1 בפברואר  2021 מ- https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001344510

 

עילם ל' (23/01/2017). סל פירות וירקות משתלם? עוף בשקל? תשכחו כל מה שאתם יודעים על "רמי לוי שיווק השיקמה"! מאחורי הקלעים מדובר על ארגון היי-טק מתוחכם

נדלה ב 1 בפברואר  2021 מ-  https://status.co.il/%D7%A8%D7%9E%D7%99-%D7%9C%D7%95%D7%99-%D7%9C%D7%90-%D7%9E%D7%94-%D7%A9%D7%97%D7%A9%D7%91%D7%AA/

 

קדוש נ' (29/12/2019). רמי לוי רוכש את חלקה של נטו בחברת "ביכורי השקמה"

נדלה ב 1 בפברואר  2021 מ- https://www.calcalist.co.il/marketing/articles/0,7340,L-3655496,00.html

 

קלינגר, י' וקינן ע' (13/09/2012). יש לכם כרטיס חבר מועדון? הפרטיות שלכם בסכנה

נדלה ב 1 בפברואר 2021 מ -  https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000784546/

 

שלזינגר א' (29/12/2019). נשקלת העמדה לדין של בכירים ב'רמי לוי' תקשורת

נדלה ב 1 בפברואר  2021 מ- https://www.bhol.co.il/news/1062889

 

[1] https://www.ynet.co.il/economy/article/rJ4CNJCRP

[2] https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000784546

[3] https://ir.rami-levy.co.il/%d7%90%d7%95%d7%93%d7%95%d7%aa/

[4] https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001344510

[5] https://ir.rami-levy.co.il/

[6] https://mobile.rami-levy.co.il/

[7] https://www.ynet.co.il/economy/article/rJ4CNJCRP

[8] https://status.co.il/%D7%A8%D7%9E%D7%99-%D7%9C%D7%95%D7%99-%D7%9C%D7%90-%D7%9E%D7%94-%D7%A9%D7%97%D7%A9%D7%91%D7%AA/

[9] https://www.bhol.co.il/news/1062889

[10] https://www.calcalist.co.il/marketing/articles/0,7340,L-3655496,00.html

[11] https://www.themarker.com/career/1.2774960

12 https://news.walla.co.il/item/3047865

 

0.00 ₪
סוג עבודה:
מטלה קטנה
תגיות:
התנהגות ארגונית | מנהל עסקים כללי
שנת הגשה:
2021
מספר מילים:
1660
היקף עמודים:
6
מספר מקורות:
10
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.