ההתנגשות בין הסכמי ממון לבין הוראות חוק הירושה

מזהה: 3583
מאמר חם

 

הסכם ממון בין בני זוג, הוא הסכם שמטרתו לקבוע את יחסי הרכוש,  בין בני זוג, בין אם טרום נשואים, בין אם במהלך הנשואים, ובין במסגרת הסכם גירושין.  הסכם הממון יכול ויהיה  בין בני זוג נשואים, ובין בני זוג החיים ביחד ללא נישואין (ידועים בציבור) לרבות בני זוג מאותו מין.

במסגרת יחסי ממון אלה, מתייחסים לעתים הצדדים ל"גורל" הרכוש, ולקביעה מה יעשה ברכוש, לאחר מות אחד מהם. הקושי המתעורר ביחס להוראות אלה, הדנות ב"גורל הרכוש" לאחר מות אחד מבני הזוג, נובע מהוראות סע' 8 לחוק הירושה, האוסר עסקאות בירושה עתידה.

 השאלה המתעוררת מתחדדת בעיקר, כאשר יש סתירה או חוסר התאמה, בין דיני הירושה לבין הוראות הסכם הממון. לדוגמא: במסגרת הסכם גירושין,  מתחייב הבעל לשלם לאשה מזונות כל ימי חייה או עד שתינשא לאחר. בצוואה שכותב הבעל, הוא חוזר על ההוראה בהסכם הממון, ומצווה על  תשלום מזונות לגרושתו, אך, שלא כמו בהסכם הגירושין, הוא  מתנה בצוואה את התשלום בקיום תנאים מסוימים מצד האישה. השאלה המתבקשת היא, איזו הוראה גוברת: האם ההוראה שבהסכם הממון או האם ההוראה שבצוואה, המתנה את תשלום המזונות בתנאים שונים [1].

דוגמא אחרת הם העובדות שנדונו בעניין פלוני [2]  (להלן: פרשת פלוני). בעניין זה חתמו  בני הזוג על הסכם ממון הקובע  וויתור של האישה על חלק בדירה, שהייתה רשומה על שם הבעל. הבעל לא כתב צוואה, ולאחר מותו, טענה האישה, כי היא זכאית למחצית הדירה (עליה ויתרה במסגרת הסכם הממון) , וזאת מכח דיני הירושה.

 

מבוא

חלק ראשון: סעיף 8(ב) לחוק הירושה

כללי

מתנה בין החיים ומתנה מחמת מיתה

הרציו של סעיף 8(ב)

מהי מתנה מחמת מיתה

מתנה מחמת מיתה בדין הזר

חלק שני: סע' 8(א) לחוק הירושה

הקונפליקט

עסקה ב"ירושה" ועסקה ב"עזבון"

הרציונל בסע' 8(1) לחוק הירושה

גישות המלומדים לסע' 8(1) לחוק הירושה

האם הסעיף חל רק כשהמוריש צד להסכם  או גם כאשר היורשים הם צד לו

פסיקת ביהמ"ש לעניין סע' 8(א) עד לפרשת פלוני

הסדרי ירושה והמתח בינם לבין צוואה בדין הזר

חלק שלישי: פרשת פלוני

עובדות

פסה"ד של בימ"ש לענייני משפחה

פסה"ד של בימ"ש מחוזי בערעור

פסה"ד בביהמ"ש העליון

הרהורים  על פסק הדין בפרשת פלונ

המתווה המוצע ע"י פרופ' ליפשיץ בעקבות פס"ד פלוני

האם ניתן להתייחס לסכם הממון כאל צוואה בעדים

הצ"ח דיני ממונות

הפסיקה לאחר פרשת פלוני

סיכום

 

590.00 ₪
סוג עבודה:
סמינריון
סוג מחקר:
עיוני
תגיות:
דיני משפחה | דיני קניין | משפטים
שנת הגשה:
2017
מספר מילים:
10796
היקף עמודים:
24
מספר מקורות:
30
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.