החלשות האיגוד המקצועי במדינת ישראל היא מגמה יחסית עליה דיברו מלומדים ואנשי מקצוע במשך שלושים השנים האחרונות לפחות. בעבודה זו אבחן את ההקשר הרחב של עבודה מאורגנת בארץ ישראל ובהמשך במדינת ישראל.
העבודה תבחן את הסוגיה דרך מספר השקפות עולם מנוגדות, אך תתמקד בהשפעה לה יכולת לאפשר רווחה מצרפית טובה יותר, קרי תועלתנית אך לא במובן הכלכלי הצר. מעבר לכך, העבודה תאפשר מבט רחב ככל הניתן על סוגיית האיגוד המקצועי בכללה, ולא רק להחלשותה שלכאורה מתרחשת בעשרות השנים האחרונות.
הסקירה תבחן את הנושא בפרספקטיבה היסטורית, תוך כדי הסבר על מהותו של האיגוד המקצועי או העבודה המאורגנת (שני מושגים להם משמעות זהה באופן גורף); מה היו מהלכיה בטריטוריה הנבדקת – ארץ ישראל ומדינת ישראל; כיצד פעלו הכוחות שלה והכוחות החיצוניים הקשורים ומשפיעים בה על פעולתה; ניתוח כלכלי של המושג עבודה מאורגנת משני פנים תאורטיים שונים; בחינת השאלה האם באמת הייתה החלשות של האיגוד המקצועי – קרי האם היה איגוד מקצועי בכלל? ; רקע תאורטי מרקסיסטי לחשיבות ארגונם של עובדים; הצעה לרפורמה בסוגיות של איגוד מקצועי לשם השגת תוצאה רווחתית מצרפית טובה יותר; ומסקנות.
סקירה היסטורית של האיגוד המקצועי בארץ ישראל ובמדינת ישראל
הקמת ההסתדרות ושליטתה במשק
הסתדרות העובדים הכללית בארץ ישראל (להלן: ההסתדרות, הידועה לאחר שינוי שמה כיום כ"הסתדרות החדשה") הייתה ארגון העובדים הגדול הראשון בארץ ישראל, כשהחלה לפעול החל משנות ה-20 של המאה ה-20.