עת נמצא האדם בשעתו הקשה ביותר, לאחר שעבר התעללות ו/או פגיעה פיזית מאדם אחר, על החברה והמדינה מוטלת האחריות, לפיצוי נפגע העבירה לצד ענישת העבריין, לטעמי אין המדובר בנושא ובהליך אשר מוסדרים היטב בחוק ובפסיקה ונראה כי לעיתים נותר הקורבן העבירה ללא מענה שיקומי , כספי ומשפטי וכן קולו ועמדתו לא נשמעים דיו.
בחרתי בנושא זה מתוך הזדמנות שהייתה לי להתנדב "בחדר הידידותי" לנפגעות תקיפה מינית בבית החולים בנהריה. החדר הוקם מתוך רצון של הקהילה לתת מענה לילדים לנערות ונשים מכל המגזרים למקום נגיש עם אנשי מקצוע מתאימים. הייחודיות של החדר הינו בין היתר, כי הוא ממוקם מחוץ לבית החולים ומנותק משאר בית החולים, ובמסגרתו ניתן מענה על ידי גורמי מקצוע ובניהם, רופאה מיוחדת, מתנדבת קבועה ועובדת סוציאלית.
במהלך עבודתי שם התוודעתי לנשים ולנערות שנפגעו והייתי עדה לפגיעתן הפיסית ובעיקר הנפשית. ליוויתי אותן והייתי ערה לרחשי ליבן, דבר אשר השפיע עליי רבות. אבקש להפנות בעניין זה, לדבריה של טל רובין רכזת תחום נשים במועצה האזורית מטה אשר ומרכזת החדר הידידותי באשר למהות וייעוד "החדר הידידותי": "מדובר במיזם שמטרתו להעניק טיפול רפואי ונפשי ראשוני תחת קורת גג אחת תוך שמירה על פרטיותו של המותקף. ישנם מקרים בהם רק הצוות המטפל נחשף למקרה ללא עירוב משפחה וזאת בשל בקשת הקורבן שעבר את גיל 18. במקום חדר מנוחה, מקלחת, חדר טיפולים וחדר רופא מאובזר שנותן מענה מקיף להתמודד עם המצב הקשה בו שרוי מי שנפל קורבן לתקיפה מינית. אני קוראת לכל מי שנפל קורבן לתקיפה או נמצא במהלך תקופה בה הוא קורבן למעשים אלה לפנות אלינו ואנו נפעל לסייע[1]".
1 מבוא – זכויות נפגעי עבירה
2 זכויות נפגעי עבירה – הפן המשפטי
2.1 זכות להגנה טרם ההליך הפלילי
2.1.1 זכות להגנה מפני הפוגע בבית המשפט
2.1.2 הגבלה על מסירת פרטים אישיים של נפגע עבירה
2.1.3 חקירה של גוף חוקר בדבר עבר מיני
2.2 זכות נפגע העבירה בזמן ניהול ההליך
2.2.1 זכות הקורבן להביע עמדה טרם החתימה על הסדר טיעון
2.3 זכות להגנה לאחר הרשעה
2.3.1 זכות לעמדת הקורבן בטרם ישוחרר העבריין בוועדת השחרורים – גוף מעין שיפוטי
3 זכויות נפגעי עבירה – הפן הנפשי/שיקומי/בטחוני
3.1.1 צו למניעת אלימות במשפחה
3.1.2 צו למניעת הטרדה מאיימת
3.1.3 זכויות נפגעי עבירה – עבירות מין - שיקום נפשי
3.2 זכויות נפגעי עבירה – הפן הכלכלי
3.2.1 שיעור הפיצוי
3.2.2 דיני הנזיקין
3.3 משפט משווה
3.3.1 בריטניה
3.3.2 האיחוד האירופי
3.3.3 ארה"ב
3.3.4 סיכום משפט משווה
3.4 סיכום והצעה לשינוי
4 ביבליוגרפיה