אחת המהפכות בתחום יישוב סכסוכים, אשר פרצה החל משנות התשעים של המאה הקודמת, עם התפתחות הטכנולוגיה והטעמתה בכל היבט בחיים היומיומיים שלנו, היא התולדה של מגנון ייחודי ליישוב סכסוכים- יישוב סכסוכים מקוון, אשר מכונה באנגלית Online Dispute Resolution.
מנגנון זה, הוא תוצר של ההתפתחות בתחום האינטרנט והתקשורת המקוונת והתרבות הסכסוכים שנוצרו ברשת האינטרנטית, כאשר ראשיתו הוא בצורך לתת מענה לסכסוכים שהתפרצו ברשת המקוונת, האינטרנטית, מתוך מטרה להתגבר על האתגרים אשר מאפיינים סכסוכים מאין אלו, ועל המרחק הפיזי של הצדדים לסכסוך, שלעיתים קרובות מצויים במדינות שונות בעולם. האופי המיוחד של מנגנון יישוב הסכסוכים המקוון, אפשר מבוסס בעיקרו על היסודות של יישוב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות, כגון גישור ובוררות, אפשר לצמצם את הפער ולהתגבר על הקשיים והמכשולים שמערכת המשפט הרגילה ובתי המשפט המקומיים המסורתיים עשויים היו להתמודד עמם בבואם לדון ולנסות לפתור סכסוכים חוצי גבולות, שצדדים נקלעו אליהם ברשת המקוונת. מדובר במנגנון שהוא זהה למנגנון של יישוב סכסוכים אלטרנטיבי, כאשר הטכנולוגיה מתווספת כצד נוסף וככלי בעזרתו ההליך מיושב, כאשר בדומה למנגנון יישוב סכסוכים אלטרנטיבי הליך הגישור מקוון הינו המרכזי בין השיטות של יישוב הסכסוכים המקוון.
השיטות השונות של יישוב סכסוכים מקוון, בכללן הגישור המקוון, זכו לשבחים לאור היתרונות הרבים והבולטים שהגישה מציעה, ביניהם, הנגישות והמהירות להליכי יישוב סכסוכים.
מבוא
גישור מקוון כשיטה אלטרנטיבית במסגרת יישוב סכסוכים מקוון
יישוב סכסוכים אלטרנטיבי מהו?
יישוב סכסוכים מקוון מהו?
גישור מקוון מהו?
הסיבות שהובילו להתפתחות הליכי יס"מ וגישור מקוון
תחליף ליישוב סכסוכים "רגיל"
התפתחות הטכנולוגיה והאינטרנט
יתרונותיו וחסרונותיו של יישוב סכסוכים מקוון וגישור מקוון
גישור מקוון בישראל
עתידו של יישוב סכסוכים מקוון
משפוט משווה
סיכום ומסקנות
רשימה ביבליוגרפית