הסכמים פוליטיים מסדירים את התנהלותם של גופים שלטוניים בתחומים רבים. הסכמים פוליטיים נושאים בחובם אינטרסים אישיים ומפלגתיים, טובות הנאה אישיות וטובת הציבור או ציבור הבוחרים.
המושג הסכם פוליטי מעלה אסוציאציות של הסכמים קואליציוניים חשאיים הנרקמים בחדרי חדרים על ידי פוליטיקאים ערמומיים וצוותים ממולחים. אך למעשה, ייתכן וההגדרה של הסכם פוליטי כוללת אף הרבה מעבר לכך. האם הסכם פוליטי הוא רק בין מפלגות בשלטון הכללי, או גם בין סיעות בשלטון המקומי? מה דינה של התחייבות של מפלגה המתמודדת בבחירות להקמת מוסד ציבורי? מה דינו של הסכם שנכרת בין מפלגה לאזרח פרטי? האם הסכם של העירייה עם האזרח יכול אף הוא להיכלל בהגדרה זו?
למרות שהסכמים שכאלו מלווים אותנו באופן תמידי, ולמרות היקף התחומים בהם הם עוסקים והשפעתם על כלל אזרחי המדינה, נדמה כי טרם ניתן מענה חד משמעי וכולל הן ביחס לשאלת ההגדרה של הסכם פוליטי והן ביחס לשאלת הדין החל על הסכם פוליטי. האם הסכם פוליטי הוא מחייב מבחינה משפטית, או שהוא נתון לביקורת ציבורית/פוליטית בלבד? תחומים רבים הוסדרו במהלך השנים על ידי מערכת המשפט ונקבעו בהם מסמרות, ולמצער, נקבע כי תחומים מסוימים אינם בתחום הביקורת של מערכת המשפט (כנושאים צבאיים למשל). אך נדמה שבנושא כה חשוב זה, טרם הונחה תשתית המגדירה באופן כולל את המסגרת הנורמטיבית בתוכה מתקיימים ההסכמים הפוליטיים.
במאמר זה ננסה לעמוד על התייחסות המשפט הישראלי להסכם פוליטי, ולבחון מהו הדין החל על הסכם כזה. נעמוד על ההבדלים בין הסכמים השונים זה מזה, הן בזהות הצדדים להסכם, והן בתוכן ההסכם, על בסיס הנורמות (המועטות) הקיימות כיום במשפט הישראלי בנוגע להסכמים פוליטיים.
מבוא
הסכם פוליטי מה הוא
חוזה והסכם פוליטי יחסים ומתחים
פסק דין ז'רז'בסקי
כיצד חל הדין על הסכם פוליטי
קביעת אי החוקיות
ההבחנה בתכנו של ההסכם
ההבחנה הרצויה
תרופות – מה מתאים להסכם פוליטי
סיכום
רשימה ביבליוגרפית