רבות השאלות שנשאלו במשך אלפי שנים על יוסף, שהרי זהו הסיפור הארוך ביותר במקרא (בראשית ל"ז-נ'), על אישיות חשובה ביותר ובעלת הישגים עצומים, ובכל זאת, הוא אינו אחד מאבות האומה. ומדוע מסופר עליו יותר מאשר על אברהם, יצחק ויעקב? עשרים וחמישה פרקים לשלושת האבות יחדיו לעומת שלושה עשר למושל גדול שאמנם היה עברי אך משל בארץ מצרים ועל אימפריה שלמה, נישא לאשת כהן מצרי ולא לאישה מבית אבותיו כפי שעשו הם; פעל, הוליד ילדים, מת ונחנט על פי המנהג הנוכרי בארץ נוכריה? בעצם, יוסף בימינו אלו היה מכונה בפי רבים "מתבולל." ומדוע הוא מכונה "צדיק" בפי החכמים ובמדרש? האם מספיק לסרב להצעה מפתה של אישה נשואה כדי להיחשב לצדיק בכתובים?
יוסף: יפה-תואר, שנוא או אהוב? נדחה עד מוות על ידי אחיו או נערץ על ידי בעלי שררה הכל-יכולים באימפריה אדירה? חולם חלומות וחוזה או פרגמאטי, מנהל וכלכלן מן הגדולים בתולדות האנושות, שהציל מליוני אנשים מרעב ומוות? בחור רגשני הממהר לבכות או גבר חזק המושל ביצריו? חסר אונים המושלך שוב ושוב לבור, או איש שאימפריה מהגדולות בהיסטוריה לרגליו? ואפילו נשאל, נער או נערה?... ובכן, מרובות התהיות כמו גם ההסברים והפרשנויות של סיפורי-יוסף.
ועל שום כל אלה, ומשום שהסיפור עשיר כל כך מכל כיוון שנביט בו, קשה לנו כקוראים לקבל את ההסבר הפשטני, מחד, והקנאי מאידך, אך הרווח כל כך, שעל פיו סיפורי יוסף אינם אלא הצורך לאחד שתי תקופות בתולדות עם ישראל, מגלות לקוממיות וירושת הארץ המובטחת, מעבדות לחירות; סיפורים המשובצים במקום זה רק משום שההיסטוריוגרף המקראי ביקש לשתול פולמוסים או מסרים סמויים במסורת אבות ובמסורת יציאת מצרים, כדי לקשר בין שתי מסורות מקוננות אלה (אמית, 2004)[1]
תקציר
מבוא
1. סקירה ספרותית
תורת התעודות
סיפורי יוסף כהיסטוריה
כאשר "ההטלות האנכרוניסטיות והזיכרונות המהימנים משמשים.
9): קשיים וחילוקי דעות בנוגע לתיארוך במקרא
המחברים- העורכים וקהל היעד בתקופות שונות
סיפורי יוסף כרצף כרונולוגי בהיסטוריה
יוסף כדמות ספרותית : צדיקות, מיגדר, וכלכלה
הילד והנער
יופיו של יוסף
יוסף הילדה? עניני מגדר
יוסף הצדיק ואביו – יעקב
יוסף הכלכלן
סיכום