עשר מכות מצרים הוא סיפור מקראי אודות עשרה מפגעים על טבעיים שאירעו לעם המצרי בעקבות העימותים שלו עם בני ישראל. סיפור זה מופיע במקרא לאחר שפרעה מסרב לשחרר את בני ישראל מעבדותם במצרים והפך לסיפור ידוע בתרבות היהודית ובתיאולוגיה היהודית נוצרית. מסורת מכות מצרים נמצאת במקרא בשלושה ניסוחים בולטים. הניסוח המפורט של ספר שמות ושני נוסחים קצרים בדרך הטפות לקח אשר נמצאות במזמורי התהילים של עח וקה. אם הסיפור אשר צוין בספר שמות מונה עשר מכות שונות, אשר בנויות לפי סדר כרונולוגי מסוים אותו אנו מציינים בסדר פסח, מזמורי התהילים מציינות שבע מזמורים חופפים בחלקן בלבד.
בעקבות הניתוח של ההבדלים והשוני אשר קיים בין המקורות השונים אשר עוסקים במכות מצרים, עלו גם שאלות נוספות ובעיות תחביריות ולשוניות נוספות אשר עוסקות בסיפור של יציאת מצרים מתוך ההקשר של המכות. עבודה זו תבקש להבחין את שלושת הגרסאות הללו ולעמוד על זמן יצירתן, על המהות והמסר שגרסאות הללו מבקשות להעביר ועל שימור המסורת שהן משמרות בנוסח שלהן. שאלת המחקר של העבודה, אם כן, תהיה:
מה הדומה והשונה בין שלושת סיפורי המכות המופיעים בתנ"ך?
על מנת לענות על שאלה זו אערוך השוואה לשונית ותחבירית אשר נוגעות לנוסחים הללו בשלב הראשון. בשלב השני אנתח את המשמעות של התוכן של הדברים באמצעות מחקר אשר בחן והשווה את הדברים עם כתובים אחרים ועם רוח התקופה שבמסגרתה הם נכתבו. מקום נוסף בדיון יינתן עבור השאלה מי נתן את המכות בכל אחד מן הנוסחים הללו ומדוע יש שוני מבחינה זו בכל אחד מן המקורות.
מבוא
השוואה בין נוסחי מכות מצרים
ה' מקשה את לב פרעה
סיכום
ביבליוגרפיה
נספחים