העבודה הנוכחית עוסקת בשאלת קיומו או אי-קיומו של ריבוי האלים בחברה הישראלית הקדומה. לצד גישות השוללות את הסברה לפיה עם ישראל עבד אלים זרים וקיים את פולחניהם (קויפמן, 1969 בתוך קנוהל, 2011; Tigay, 1986), ישנה ספרות מחקרית ענפה המחזקת את השערה זו, לפיה פולחנם של עמי הסביבה היה נפוץ בקרב בני ישראל.
שאלת ריבוי האלים בחברה הישראלית נוגעת במספר סוגיות רגישות: ראשית, היא עוסקת בבלעדיותו של האל העברי ובהשפעה אפשרית של אלים אחרים על גיבוש דמותו, שנית, היא עוסקת בשאלת מהימנותם של ספרי התנ"ך כמקור מידע אמין לתיעוד אירועים היסטוריים.
על-מנת לעסוק בסוגיות הללו, תיערך סקירה ספרותית מקיפה בנושא העדויות המקראיות והארכיאולוגיות הקשורות לפולחן האלים בימי התנ"ך, וכן נעסוק בהרחבה ברפורמה הדתית שבוצעה בסביבות המאה השמינית לפני הספירה על-ידי המלכים חזקיהו ויאשיהו. את העדויות הללו נבחן מזוויות שונות, ולאור דעתם של חוקרים שונים.
להלן פרקי העבודה:
הפרק הראשון בעבודה יעסוק במרחב הכנעני העתיק ובאלים שאכלסו אותו.
בפרק השני נגדיר את גבולותיה של מסופוטמיה, ונעסוק באלי פנתאון האלים המסופוטמי הבולטים.
הפרק השלישי יעסוק באמונה הישראלית לאור התיאור המקראי, ובו יוצגו אזכורים מקראיים לקיומו של פולחן אלילי בתרבות הישראלית הקדומה.
בפרק הרביעי נציג עדויות לריבוי אלים בחברה הישראלית בדמות ממצאים שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות, ופרשנויות שונות לממצאים הללו.
בפרק החמישי נסקור את השינויים באמונה הישראלית בסוף המאה השמינית לפני הספירה, התקופה בה בוצעו רפורמות דתיות מקיפות, במיוחד על-ידי המלך יאשיהו.
מבוא
פרק 1 – פנתיאון האלים הכנעני
פרק 2 – פנתיאון האלים המסופוטמי והמצרי
פרק 3 – האמונה הישראלית לאור התיאור המקראי
פרק 4 – העדויות לריבוי אלים בחברה הישראלית
פרק 5 – השינויים באמונה הישראלית בסוף המאה השביעית לפני הספירה
פרק 6 – דיון ומסקנות
ביבליוגרפיה