מעמד הנשים באסלאם
חקר הנשים והמגדר הנשי בכל ארצות האסלאם זכה ועודנו זוכה לעניין רב מאז שנת 1990, וזאת בשל העובדה כי החוק המוסלמי אינו מקשה אחת. ההשפעות שחדרו למערכת החברתית והמשפטית של מדינות מוסלמיות הגיעו מעמים מגוונים והתגבשו לכדי חוק יחסית גמיש- במיוחד בהקשר של מעמד האישה, לא מתבררת לפוסקי ההלכה המוסלמי שלנביא הייתה מגמה ברורה ואחידה כלפי מעמדה החברתי של האישה המוסלמית[1].
דת האסלאם מורה על מתן כבוד לאישה המוסלמית ודרשה לבטל את תופעת הדיכוי הנשי שאפיין את התקופה הטרום אסלאמית. האסלאם מבטיח לאישה זכות לירושה מאביה או בעלה, זכות זו לא הייתה קיימת עד אז. יחד עם זאת, הגבר במשפחה זוכה לקבל חלק גדול ביותר באופן ניכר מהירושה וזה בשל תפקידו לכלכל את הבית[2].
הקוראן עצמו אינו מפחית ממעמדה של האישה המוסלמית, והוא קורא "למאמינים ולמאמינות" כאחד ובנפרד להיכלל בעדת המאמינים כשווים ושוות. ע"פ דבריו של הנביא מוחמד, נשים צריכות ויכולות ללמוד בדיוק כמו גברים. מוחמד אף מוסיף בכתבי החדית' שיש לנהוג באישה בעדינות רבה, והקוראן מוסיף ומטיף שיש להתנהג לאישה במסגרת המשפחתית – נשואין וגם גירושין בצורה נאותה וראויה. ההלכה האסלאמית מגבילה את מס' הנשים אליהם גבר מוסלמי יכול להינשא ל-4 , לא כפי שהיה בתקופה הטרום אסלאמית- ללא הגבלה.
סקירת ספרות
מעמד הנשים באסלאם
חברה ומרחב ציבורי מגדרי באימפריה העות'מאנית
מערכת המשפט באימפריה העות'מאנית
מעמדה החברתי והמשפטי של האישה באימפריה העות'מנית
עבירת הזינא – מין אסור
מבוא
פרק 1 : האימפריה העות'מאנית – רקע היסטורי
מוצאה והקמתה של האימפריה העות'מאנית
התפשטות האימפריה (המאה ה-15 – 17)
צורת השלטון
פרק 2 : ההרמון האימפריאלי
פרק 3: מקרה בוחן – סיפורה של פאטמה
סיכום
ביבליוגרפיה