סוגית פערי התרבויות במדינת ישראל
מיזוג הטענות והסוגיות אשר עולות משני מאמרים : האחד של דן הורוביץ ומשה ליסק והשני שלמה סבירסקי
סוגית הפערים החברתיים במדינת ישראל הינה מורכבת ומשוסעת, והייתה נחלת הפיצול העיקרי שנוצר בישוב היהודי קודם וארץ ישראל אח"כ. פיצול זה הביא לעיקרון הבסיסי שעליו הושתתה המממשלה הראשונה בראשות דויד בן גורין - “כור ההיתוך", במטרה ברורה להביא לשילובם של העולים ממדינות שונות אלה באלה עד היווצרותה של תרבות אחת אחידה – ישראלית ציונית.
במאמרים של דן הורוביץ משה ליסק ושלמה סבירסקי עולה דיון מעמיק על סוגיית השסעים העדתיים במדינת ישראל. הדיון מתמקד בסיבות הרבות והמפוצלות שהביאו לצביונה של החברה בישראל.
במאמרו של סבירסקי מתקיים דיון מעמיק בסוגיית התהוותה של חלוקת העבודה העדתית בישראל והמעמדות העדתיות. ואילו במאמרם של הורוביץ וליסק הדיון מתמקד באופן כללי בסוגית השסעיים החברתיים הרבים: שסע יהודי ערבי, שסע דתי חילוני, ושסע עדתי – לכל אותם שסעים יש תתי שסעים שמשמשפיעים בצורה כזו או אחרת על אופייה וצביונה של החברה בישראל.
אך שני המאמרים נוגעים בנקודה מאוד חשובה,
שניהם מצביעים על בעיה בקליטת העולים החדשים, על מצב שבו היה צורך לשנות את המשטר מישוב למדינה, ותהליך זה דרש לא רק לשנות את האופי הריבוני אלא גם להתכונן לקליטה של לקוחות אחרים למערכת הפוליטית (דן הורביץ ומשה ליסק). הורוביץ וליסק טוענים שהבעיה לא הייתה רק הכפלת האוכלוסייה והשינוי הצבוני שלה, אלא גם בשילוב העולים במערכת הפוליטית, מבלי לערער את יציבותה של המדינה, כפי שעוצבה בידי האליטות מתקופת הישוב.