מראשית הקמתה של מדינת ישראל, ועד לימינו אלה, מתמודדים תושבי ישראל עם מלחמות ומאבקים עם אויביה הרבים של ישראל. כתוצאה מכך, מלחמה מהווה גורם לחץ מרכזי אשר עמו נאלצים תושבי ישראל להתמודד, כאשר דרכי ההתמודדות יכולות להיות רבות ומגוונות.
בעבודה זו, נציג דרכי התמודדות שונות, תוך דגש על אסטרטגיות של התמודדות דתית חיובית ושלילית. נבחן את דרכי התמודדותם של תושבי ישראל עם לחץ הנגרם כתוצאה ממצב של מלחמה- כאשר נתמקד ב"מבצע צוק איתן" אשר התרחש בקיץ 2014. בהקשר זה נבדוק באיזה אופן עשו המשתתפים במחקר שימוש בהתמודדות דתית חיובית ושלילית ביחס ללחץ שנוצר בעקבות "מבצע צוק איתן".
הרציונל לעריכת מחקר זה טמון בעובדה כי בספרות המקצועית העוסקת בתחום מצויים מעט מחקרים העוסקים באופן התמודדות דתית של קבוצות יהודיות ומוסלמיות והשפעת אופן ההתמודדות על מדדים נפשיים. בעקבות מיעוט המחקרים בתחום, ינסה מחקר זה לתרום להרחבת ידע נוסף בתחום. כמו כן, יבחן מחקר זה את הקשר בין התמודדות דתית חיובית ושלילית לבין מדדים של בריאות נפשית תוך התמקדות חרדה ודיכאון, ותערך בו גם השוואה בין יהודים ומוסלמים בנוגע להתמודדותם הדתית וסגנון ההתמודדות שלהם.
מלחמה ולחץ:
מלחמה היא מצב בעל פנים רבות של איום על הקיום האנושי. החברה הישראלית, מראשיתה ידעה מלחמות רבות, והייתה חשופה ללחצים ואירועים טראומטיים במצבים רבים. זיכרון השואה והגלות לפני הקמת המדינה ואירועים קשים מראשית ימי המדינה חשפו את האזרחים ותושבי המדינה למצבי לחץ באופן חוזר ונשנה. האירועים הבולטים בישראל הינם שש מלחמות ישראל מראשית הקמתה ומבצעים צבאיים תכופים יחסית. בין מוקדי הלחץ נמצאים החשיפה של האירועים בכל אמצעי התקשורת באופן חוזר, פגיעות במרכזי ערים ומוקדים אזרחיים וכמובן פציעות וגביית חיים של חיילים ואזרחים (נריה ושות', 1998).
תקציר
מבוא
מלחמה ולחץ
התמודדות- והתמודדות דתית
מאפיינים וביטויים להתמודדות דתית בהיבטים שונים בהתמודדות
התמודדות דתית חיובית ושלילית
התמודדות דתית במצבי לחץ
התמודדות דתית בדתות שונות – משתנה דמוגרפי
חרדה
מהי חרדה – הגדרות ומאפיינים
התמודדות עם חרדה
דיכאון
דיכאון והשלכותיו
התמודדות עם דיכאון
שאלות והשערות המחקר
שיטה
תוצאות
סטטיסטיקה תיאורית
קורלציה מתאמית
מבחן t
מהימנות
בדיקת השערות
דיון
ממצאים עיקריים
השלכות המחקר
מגבלות והצעות
רשימה ביבליוגרפית
נספחים (שאלון, syntax, פלט)