אלימות נגד ילדים
1.1 רקע - הגדרה, גורמים והשפעות
התעללות פיזית ואלימות נגד ילדים מוגדרות, לעתים קרובות, באופן שונה על ידי חוקרים וכותבים בספרות האקדמית (Hillis, Mercy & Saul, 2017). ההבדל והמגוון בהגדרות נובעים, בעיקר, בשל הדיסציפלינה האקדמית בה נערך המחקר ו/או כיוון המחקר ונושאי ונשואי המחקר (שם). בעיקר, ניתן לזהות בספרות הגדרות רחבות של התעללות פיזית בילדים (למשל: דחיפות, סטירות או מכות). לעומת זאת, יש מיעוט של הגדרות "צרות" וספציפיות (כגון: הכאה עם חפץ, כליאה בחדר סגור וכד'). הסיבה נעוצה, בעיקר, בהקשר המתודולוגי ובשכיחות התופעות- קל יותר להגדיר מקרים תחת הגדרה מקיפה (כגון הכאה) וגם קשה למצוא מקרים מספיקים למקרים בעלי הגדרה "צרה", כדי ליצור תוקף לממצאים (שם).
גם שיטות הדיווח על תוקפנות הורית או התעללות כלפי ילדים או התעללות (למשל: דוחות רווחה, דוחות משטרה, דיווחים עצמיים וכד') משפיעות גם הן על ההגדרות וזאת בשל מיקוד התופעה (לדוגמא, בהקשר של דיווחי משטרה, מישור הייחוס וההגדרה הוא המישור הפלילי), תחושות סובייקטיביות (תחושות של המדווח או העונה על שאלון במחקר) או קביעה של החוקר וההקשר של עבודת המחקר (התמקדות באלימות מינית לדוגמא) (Kolko, 2002).
בעבודה הנוכחית בחרתי להשתמש בהגדרה הבאה: אלימות נגד ילדים היא שליטה של אחד על אחר במערכת היחסים המשפחתית וכוללת אחד או יותר מסוגי האלימות הבאים: התעללות מינית, פיזית, רגשית-פסיכולוגית, כלכלית והזנחה (לבקוביץ ו-וייר, 2019).
תקציר
פרק א'- סקירת ספרות
פרק ראשון- רווחה נפשית
פרק שני- מצב האושר בישראל
פרק שלישי- הקשר בין גורמים פסיכוסוציאליים למדדי אושר בתקופת הקורונה
פרק ב' – שיטות מחקר
שיטות
מדגם
כלי המחקר
משתנים
ניתוחים
השערות המחקר
פרק ג' – תוצאות
בחינת הקשר בין מידת המצוקה הנפשית למידת האושר
בחינת הקשר בין תמיכה חברתית למידת האושר
בחינת הקשר בין מידת הדתיות למידת האושר
בחינת הקשר בין מגדר למידת האושר
פרק ד' - דיון
קשר בין מידת אושר ומצוקה נפשית
קשר בין תמיכה חברתית למידת האושר
קשר בין מידת הדתיות למידת האושר
קשר בין מגדר למידת האושר
מסקנות המחקר והשלכות יישומיות
מגבלות המחקר והצעות למחקרי המשך
פרק ה'- מסקנות וסיכום
ביבליוגרפיה