תנועת "אחריות לישראל 2048" הוקמה במטרה להוביל שינוי תרבותי, חברתי ותודעתי בקרב הציבור הישראלי בנוגע לרפובליקניזם, "הטוב המשותף", ממלכתיות ואחריות ציבורית וליצור חברה ריבונית אשר מושתתת על ערכיות, מוסריות ושקיפות. הרעיון המרכזי הוא כי לשירות הציבורי ולשלטון המקומי ישנם ההשפעה הגדולה ביותר להציע פתרונות לבעיות בחברה בכל תחומי החיים (רווחה, חינוך, בריאות, מדע, משפט, כלכלה, בטחון וחוץ). באמצעות גופים של הרשויות המקומיות ניתן יהיה ליצור חברה שוויונית ומגובשת אשר תחבר בין מגוון האנשים בחברה ללא קשר לרקע החברתי, תרבותי או כלכלי ממנו הם הגיעו ובאמצעות יצירת מכנים משותפים, הפערים ביניהם יצומצמו ותהיה תחושת אחדות חברתית.
גופים לא מרכזיים בישראל ובראשם הרשויות המקומיות, הפכו בשני העשורים האחרונים למעורבים הרבה יותר מאשר בעבר בכל הקשור לחינוך. המטרה של הרשויות המקומיות הייתה למשוך אליהם אוכלוסיות חזקות ואמידות על מנת לחזק עצמן ולהתחרות מול רשויות מקומיות אחרות. המעבר ממימון ממשלתי לפעולות של רשויות מקומיות למימון עצמי, התפתחות התחרות ביניהן על משיכת אוכלוסיות חזקות כלכלית ודחייה של אוכלוסיות מוחלשות החריפו את הבעיות קיימות במערכת החינוך הממלכתית וגרמו להגדלת הפערים (בלנק, 2004).
ישנם הקשרים רבים במדינת ישראל שבהם משתקפת אי הסכמה משמעותית בין אזרחי המדינה וכתוצאה מכך זה מוביל לקושי לפתח תפיסה של טוב משותף. אחד הגורמים המובילים לפיצול תרבותי הוא מערכת החינוך. במדינת ישראל פועלים מספר זרמי חינוך שונים, החל מבתי הספר הממלכתיים ועד לבתי הספר הערבים.