אוקראינה, מדינה צעירה ועתיקת ימים, קיבלה עצמאות מלאה בשנת 1991, עם התפרקות ברית המועצות. אוקראינה ממוקמת לחוף הים השחור בדרום מזרח אירופה, וגובלת עם רוסיה במזרח, בלארוס בצפון ופולין, סלובקיה, הונגריה, רומניה ומולדובה במערב. שלטונה מחולק ל- 24 מחוזות, ורפובליקה אוטונומיה אחת השולטת על כולם, קרים וקייב, הן הערים היחידות בעלות סטטוס אוטונומי מיוחד (Jacobus, pp 179, 2011) .
האוכלוסייה באוקראינה מונה 46 מיליון בני אדם, אך עברה שינויים רבים וקיצוניים לאורך השנים. כיום כ- 78% מאוכלוסייה הם אוקראינים, 17% - רוסים ומיעוטים אחרים (בניהם גם יהודים). (Jacobus, pp 179, 2011) .
בעבודת מחקר זו אעסוק במאפייניה של הלאומיות האוקראינית, וכיצד מערכת היחסים עם רוסיה לאורך השנים השפיעה על הלאומיות האוקראינית.
בחרתי בנושא זה מאחר ולדעתי הוא רלוונטי, ואף נכתב עדיין בימנו אנו , זאת לנוכח המאבקים בין רוסיה לאוקראינה על חצי האי קרים, והרצון של אוקראינה להשתחרר מהשליט הרוסי והעבר הקומוניסטי ולהתבסס כמדינה עצמאית ומתקדמת.
פוטין קבע בזמן הצהרתו לסיפוח את חצי האי קרים, כי כל מי שדובר רוסית, גם אם לא חי ונולד ברוסיה, הוא רוסי, ועליו לקבל הגנה מרוסיה. פוטין גורס, כי אוקראינה אינה מדינה, ושטחה ניתן לה ע"י רוסיה בזמן קבלת העצמאות ועל כן היא לא מדינה עצמאית אמיתית, אל תפיסה מוטעת, פיצול אוקראינה מרוסיה היא כפיצול מדינה אחת גדולה (Jacobus, pp 181, 2011) .
מבוא
אוקראינה – רקע היסטורי
לאומיות אוקראינית
השפה הרוסית ככלי השפעה על הזהות האוקראינית
נרטיב וזיכרון היסטורי
זהותם של עולי אוקראינה לארץ ישראל
סיכום
ביבליוגרפיה