עבודה היא דבר חשוב לאנשים מסיבות רבות ומגוונות. עבודה וקריירה מאפשרות לאדם עצמאות כלכלית, ומקנה לו תחושת ערך וכבוד עצמי. לעיתים קרובות, אנשים מגדירים את עצמם דרך המקצוע שלהם, וזוכים אף להכרה וכבוד מצד החברה בתרומה שלהם אליה.
דברים אלו נוגעים גם לאנשים בעלי מוגבלויות בדיוק כמו לכלל האוכלוסייה. שילוב של אנשים בעלי מוגבלות מסוימת בשוק העבודה מוסיפה למקום העבודה, למעסיקים ולאנשים העובדים בו ערך חברתי וייתכן וגם מוחות מבריקים, כוח עבודה מהיר ותפוקה גדולה, בדומה לעובדים מכלל האוכלוסייה.
למרות כל זאת, אוכלוסיית האנשים בעלי המוגבלויות בישראל מאופיינת בשיעורי תעסוקה נמוכים במיוחד, במיוחד בקרב אלו המקבלים קצבת נכות, הנובעים ככל הנראה מעמדות שליליות ושלל דעות קדומות של המעסיקים השונים בארץ. ניתן להסיק מכך כי קיימים חסמים רבים בכל הנוגע לשילוב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה, ובניהם גם אפליה מצד המעסיקים.
בעבודה זו אחקור את הסיבות בגללן אנשים בעלי מוגבלויות אינם משולבים באופן שווה בשוק העבודה הישראלי, וכיצד אם בכלל נפגעת איכות חייהם כתוצאה מכך. בנוסף, אבדוק האם השילוב הנוכחי המועט במיוחד של בעלי מוגבלויות בשוק העבודה פוגע באיכות וברמת חייהם של המעסיקים השונים בארץ, והאם שילוב שכזה יכול להעלות אותה.
בפרק הראשון אבדוק את מצבו הכללי של שוק העבודה בארץ, האם קיים שילוב בעלי מוגבלויות בעבודות השונות המוצעות בו, ואם כן באיזה אופן, ובאיזו כמות. בנוסף, אבדוק מהי ההגדרה למוגבלות ומתי אדם נחשב לבעל מוגבלות או עם אחוזי נכות לפי החוק בישראל.
מבוא
פרק 1: שוק העבודה ומוגבלות
פרק 1.1: מהי מוגבלות
פרק 1.2: שוק העבודה בישראל כיום
פרק 1.3: שילוב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה
פרק 2: השפעה על רמת החיים של בעלי מוגבלויות ומעסיקים
פרק 2.1: השפעה על רמת חייהם של המעסיקים
פרק 2.2: השפעה על רמת חייהם של בעלי מוגבלויות מועסקים
דיון ומסקנות