החברה הישראלית
בנט יוזם כללים מנחים בעזרת ועדה שבראשה יעמוד פרופ' אסא כשר, מומחה לאתיקה בצה"ל
וברפואה, הכללים ינחו את המוסדות האקדמיים כיצד להתבטא, מבלי להביע דעה פוליטית, במוסדות האקדמיה הישראלים. ההמלצות יועברו למל"ג לצורך אישור סופי. לדידו של השר בנט, כך התלמידים יזכו לשיח אקדמי ענייני ופלורליסטי מבלי לדכא דעות אחרות, להפלות סטודנטים או להשפיל בשל דעותם השונות. המטרה היא לצמצם כמה שאפשר השפעה פוליטית בקמפוסים.
ההחלטה נובעת מתהליך ארוך שמתקיים לא רק בזירה האקדמית אלא גם בזירה הציבורית. הציבור הישראלי החל לתפוס את האקדמיה כבעלת שיח פוליטי שמאלני מובהק. ההחלטה באה למגר את השיח הפוליטי השמאלני. הנושא הנ"ל נדון מספר פעמים בועדות של משרד החינוך עוד לפני שהשר נפתלי בנט הפך לשר החינוך. בדיון האחרון אף תקף הח"כ עודד פורר את ראשי האוניברסיטאות על כך שהן אינם מטפלים במרצים הישראלים המביעים דעות פוליטיות שמאלניות מובהקות ואף קוראים לחרם אקדמי על ישראל.
השיח שהתעורר בעקבות החלטה זו אינו שיח חדש, אלא תהליך ארוך של החלטות משרד החינוך, שהביאו לקרע בין הממשלה הנוכחית למוסד האקדמי. אחת ההחלטות העיקריות שהביאו לקרע היה פיטוריה של סגנית יו"ר המל"ג. ההחלטה הביאה להתפטרותם של רבים מהמועצה. לדידם של המתנגדים להחלטה, השר בנט מעונין לשים רגלו בכל החלטה אקדמית, ולא מעניק חופש עשייה אקדמית ראויה. נוסף על כך הוא לא יידע אף אחד ממשתתפי ועדת המל"ג.
עניין זה חוזר על עצמו גם בקבלת ההחלטה המדוברת, שכן, בנט שוב לא עדכן את ראשי האוניברסיטאות או התייעץ איתם בנושא. יו"ר ונשיא הטכניון, כלל לא הכיר את ההחלטה. המתנגדים טוענים שההחלטה הזו משרתת רק צד אחד של המדינה, הצד הימיני-דתי- ציוני. שכן, אם השר בנט היה מעונין להוקיע דעות פוליטיות ממערכת החינוך והמוסדות הגבוהים, מדוע ביצע מהליכם פרו יהודים-ציונים במערכת החינוך?