רוסיה וארצות הברית הן שחקניות ותיקות במזרח התיכון, אזור חיוני ומשמעותי עבורן מסיבות מגוונות. מבחינת רוסיה, מדיניותה באזור היא פועל יוצא של התחרות בינה לבין המערב, בעיקר עם ארצות הברית. המשאבים במזרח התיכון והעובדה שמדינות האזור הן לקוח עיקרי של הייצוא הביטחוני הרוסי, יחד עם הצורך למנוע גלישה של האסלאם הרדיקלי לשטחה, שימרו את חשיבותו של המזרח התיכון עבורה והפכו את השפעתה לעקרונית מבחינת מעמדה הבינלאומי. במסגרת התחרות עם ארצות הברית, מנסה רוסיה לכונן באזור מערך של בנות ברית אשר יהווה בסיס למעמדה, והיא שומרת על המשטר האיראני אשר פועל להשלמת תכנית גרעינית, ועל משטרו של אסד בסוריה (מגן, 2012: 7).
עד התפרצות אירועי "האביב הערבי" הושגו יעדיה המיידיים של רוסיה במזרח התיכון ביעילות, והיא השיגה עמדה ייחודית של קשרים עם גורמים שונים, מה שהקנה לה יתרונות של שירותי תיווך וגישור. רוסיה מתאמצת לשמור על יחסים תקינים עם כל הגורמים באזור, כאשר מצד אחד היא מטפחת יחסים עם מדינות בעלות משטרים פרו-מערביים, ומצד שני היא מטפחת יחסים עם מדינות בעלות משטרים אנטי-מערביים, ועם גורמים קיצוניים ומתונים, קהילות ערביות ולא ערביות, סוניות ושיעיות, ועם ישראל וגורמים פלסטיניים (מגן, 2012: 30).
אירועי "האביב הערבי" שהתחילו בשנת 2011 יצרו מציאות אזורית חדשה ומורכבת עבור שתי המעצמות במזרח התיכון. בעקבות המהפכות האזוריות איבדה רוסיה נכסים חשובים ונאלצה להשקיע מאמץ מחודש בחיפוש אחר מקורות השפעה וקשרים חדשים לקידום האינטרסים שלה.
מבוא
פרק א': היחסים בין ארצות הברית לרוסיה בתחילת המאה ה-21
פרק ב': רוסיה במזרח התיכון ובסוריה
רוסיה במזרח התיכון
היחסים בין רוסיה לסוריה
פרק ג': ארצות הברית במזרח התיכון ובסוריה
פרק ד': ההתערבות הצבאית של רוסיה בסוריה בשנת 2015 והשפעתה על ארצות הברית
ההתערבות הצבאית של רוסיה בסוריה בשנת 2015
השלכות ההתערבות הצבאית בסוריה על מדיניותה של ארצות הברית
סיכום
ביבליוגרפיה