מחבר המאמר: רועי וגנר
עמודים: 111-142
המאמר בוחן את צורות ההתנגדות למוסד המדינה, ואת האלטרנטיבות הקיימות למוסד זה, תוך התייחסות לושי הקיים להתנגד למוסד המדינה באופן אפקטיבי. המאמר מציע את מודל ה' טרנסצנדטליזציה של המדינה', ובוחן המאמר מקרים ספציפיים של נסיונות התנגדות למדינה במדינות שונות על פי מודל זה.
נקודת מבט - מטרתו של המאמר היא להגדיר מחדש את המושג 'מדינה'. זאת, לאור הקונפליקט ה"בינארי" התמידי המתקיים בין מי ששולט במדינה לבין אלו שנשלטים על גבולות השלטון, כאשר המדינה היא מה ששולטים בו ועבורו. המחבר מתמקד בהתנגדות למוסד המדינה ובבחינת הרעיון כיצד ניתן לפרק אותה, כבסיס להגדרתו מחדש את מושג זה.
הגדרת הבעייה - כיום, אין עולם מחוץ למדינה. משמעות הדבר היא שמבחינה גיאוגרפית אין טריטוריה ללא ריבון מדיני, להוציא, חלקים מהקוטב הצפוני והדרומי, שהינם מכוסי קרח באופן תמידי ולא ניתן להתיישב בהם באופן בר קיימא לאורך זמן.
חברה אזרחית - כאלטרנטיבה לשלטון המדינה, מציע המחבר שלטון של חברה אזרחית. חברה אזרחית זו תתפקד באופן חיצוני למדינה ומנוגד לה. לטענת המחבר, הדבר עולה בכפיפה אחת עם הגישה הנאו ליברלית והגישה הקהילתית. על פי הגישה הראשונה, החברה הינה אוסף של פריטים בודדים, ולא קבוצה.