עישון מתייחס לשאיפת עשן טבק דרך הפה, ובדרך כלל לריאות (West & Shiffman, 2016). המוצר הכי נפוץ לעישון הוא הסיגריות, אבל ניתן לעשן גם סיגרים, מקטרת ועוד (West, 2017).
על פי האגודה הישראלית למלחמה בסרטון, עישון מהווה את סיבת המוות הראשונה אותה ניתן למנוע (האגודה למלחמה בסרטון, 2011). כמו כן, על פי הדיווחים של אגודה זו, בכל שנה מתים בישראל 10,000 איש מנזקי העישון (האגודה למלחמה בסרטון, 2011). בנוגע לבני נוער, הדבר עשוי להיות משמעותי במיוחד מכיוון שעל פי המחקרים, 90% מהמעשנים מתחילים לעשן לפני גיל 18 (האגודה למלחמה בסרטון, 2011).
תקופת גיל ההתבגרות היא תקופה של גדילה ופוטנציאל, אך יחד עם זאת, מדובר בתקופה שטומנת בה סיכון. בני נוער רבים מתמודדים עם לחצים לצרוך אלכוהול, סיגריות או סמים או להתחיל לעסוק בפעילות מינית, דברים אשר עשויים לסכן אותם בפציעות ומחלות (Kipke, 1999, 2). בגיל ההתבגרות, האנשים עוברים שינויים פיזיים, פסיכולוגיים ותרבותיים (Damianaki et al., 2008). בנוסף לשינויים אלו, בתקופה של גיל ההתבגרות יש סיכוי לפתח הרגלים ודפוסי התנהגות אשר ממשיכים לתוך הבגרות (Damianaki et al., 2008). בגיל ההתבגרות, ישנה סכנה כי בני נוער יתנסו גם בעישון סיגריות, דבר אשר עשוי להפוך להרגל קבוע אשר נמשך גם בבגרות.
טבק נחשב לחומר החוקי היחיד אשר עשוי לגרום לנזק בחשיפה ואשר עשוי להרוג את אלו אשר משתמשים בו. בנוסף, טבק נחשב לגורם המוות הנפוץ בעולם אותו ניתן למנוע.
תקציר
רקע ספרותי
עישון בעולם
עישון בישראל
עישון כהתמכרות
נזקי עישון וסכנות ביאותיות
משתנים הקשורים לעישון בקרב בני נוער
כיצד מתמודדים עם עישון
עישון ופעילות גופנית
נושא המחקר
מטרת המחקר
שאלות המחקר
השערות המחקר
שיטות המחקר
אוכלוסיית המחקר
שיטת הדגימה
כלי נמחקר
מהלך המחקר
ניתוח סטטסטי
תוצאות וממצאים
דיון ומסקנות
סיכום
מוגבלות המחקר
ביבליוגרפיה
נספחים