שאלה 1:
מאמרים:
Ambe J. Njoh, “Colonial Philosophies, Urban Space, and Racial Segregation in British and French Colonial Africa”, Journal of Black Studies, 38:4 (2008), 579-599
רות ג'יניאו, "להילחם את מלחמתם של אחרים: חיילים אפריקאים בצבא צרפת במלחמת העולם הראשונה", היסטוריה, 33 (תשע"ד), 61-35
המדיניות הגזענית באירופה מראשית ההתפשטות הטריטוריאלית, ובהמשך בתקופה הקולוניאליסטית נבעה ממניעים רבים: פוליטיים, חברתיים כלכליים וגם אידאולוגיים. המדיניות התפתחה מתוך גישות פילוסופיות ומדעיות לאורך מאות של שנים שהומצאו ע"י הוגי דעות או מדענים. במאמרה של רות ג'יניאיו, אודות החיילים האפריקאים שלחמו בצבא הצרפתי במלחמת העולם הראשונה, עולים מס' מניעים שגרמו לביסוס תורת הגזע והצדקתו.
דימוי הפרא ודימו הילד המגודל הנאמן – הינו דימוי מוכר בכל הנוגע לתורת הגזע בתקופה זו, והוא שיקף הנחת יסוד שבגרסה כי שיש פער בסיסי, מובנה בין לבנים ושחורים. לדימוי זה היה תפקיד חשוב בקביעת ההחלטות בכל הנוגע לתפקידים של החיילים האפריקאים בצבא הצרפתי – דבר זה מנע מחיילים אפריקאים להתקדם בשרשרת הדרגות בצבא הצרפתי, ושירת אינטרס מדיני מובהק.
שאלה 2:
בחרתי בתגובתו של דו בויז ופראנץ פאנון
דו- בויז: בתקופתו התפישה האירופית היתה כי ה NEGRO הוא גזע נחות יותר מהגזע הלבן, וזאת בעקבות המראה החיצוני השונה בינהם. המדע בתקופה זו קישר בין מאפיינים פיזים כמו תווי פנים, היקף גולגולת, צבע עור, שיער וכדומה לבין הקשרים מנטלים, ואישיותיים של האדם.
ובהקשר זה הופיע תחום הדגנרציה – לומברוזו ממציא הקרימינולוגיה, טען שמבנה גולגולת מסוים יכול להצביע בוודאות אם האדם יהיה פושע או אליטיסט. כך נוצר מדע אנתרופולוגי שחוקר מבנה של שלדים, תווי פנים ומראה חיצוני שמשליך על אישיות, יכולות אישיות וכדומה.