ענף תיירות המרפא בעולם הולך ותופש תאוצה בעשורים האחרונים. התפתחות אמצעי התחבורה, ההופכים את הנסיעה למדינות מרוחקות לפשוטה וזולה יחסית והתפתחות המערכות הרפואיות במדינות שונות, תורמים לגידול מתמיד במספר תיירי מרפא הנוסעים לקבלת טיפולים שונים במדינות שמחוץ למדינת המוצא. הגורמים המרכזיים להחלטה על נסיעה לטיפול בארץ אחרת הינם בעיקר גורמים פיננסיים, (חוסר יכולת לממן את הטיפול במדינת המגורים), גורמים רפואיים (התמחות בתחום טיפולי מסוים במדינת יעד ההופך את הטיפול לאיכותי ובטוח יותר) ולעיתים אף גורמים רגולטוריים (איסורים חוקיים על ביצוע טיפולים מסוימים במדינת המגורים של התייר, למשל הפלות או ניתוחים לשינוי מין).
ניתן להבדיל בין תיירים רפואיים המגיעים לצורך טיפולים שאינם דורשים אשפוז (ניתוחים קוסמטיים למשל) לבין אלו המגיעים לפרוצדורות הדורשות אשפוז, לעיתים ממושך (טיפולי הקרנות, ניתוחים אורתופדיים וכדומה). אחד מהגורמים המרכזיים המניע את הענף הינו חברות וגופים העוסקים בתחום תיירות המרפא ודואגים לתיאום בין התיר לגוף המטפל במדינת היעד וכן לליווי ודאגה לצרכי התייר השונים בזמן השהייה לצורך הטיפול. גופים אלו נקראים בשם הכולל "סוכנים רפואיים".
במדינות שונות בעולם הבינו את הפוטנציאל הגלום בענף זה ופועלים בכיוונים שונים על מנת להגדילו. בין אם על ידי הקמת גוף ביצועי שתומך בנושא, הקלות לבתי חולים ומוסדות רפואיים המבצעים את הפרוצדורות הרפואיות, הקלות באישורי כניסה ושהייה של תיירי מרפא במדינה ובניית מערך שיווקי אגרסיבי הפונה למדינות יעד פוטנציאליות לתיירות מרפא.
תקציר
תיירות רפואית הגדרות והיסטוריה
היסטוריה וגורמי התפתחות של הענף
תיירות רפואית בעולם
תיירות רפואית בישראל – מיקום והשפעה על המערכת הרפואית
תיאור הענף
בעלי העניין בתחום התיירות הרפואית
נושאים המשפיעים על תיירות רפואית בישראל
גורמי השפעה על הענף
יתרונות וחסרונות
פתרונות אפשריים
הסדרה ענף התיירות הרפואית בישראל
המלצות לביצוע
דרכי התמודדות במערכות בריאות במדינות שונות בעולם
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה