עבודת המחקר הנוכחית תבדוק את הקשר בין הבריאות הנפשית של הנשים בישראל וכיצד היא מושפעת משני משתנים עיקריים: תפיסות משקל הגוף והמשקל האמתי, תוך הוספת משתני רקע אשר נועדו לפיקוח סטטיסטי. כלי המחקר בו נעשה שימוש הוא שאלון אינטרנטי אשר הופץ בפורומים וברשתות חברתיות שונות. הטענה העיקרית של המחקר היא כי קיים קשר בין התפיסות של האישה את משקל גופה לבין הבריאות הנפשית שלה. בנוסף לכך, כי ישנו קשר בין המשקל האמתי של האישה לבין הבריאות הנפשית שלה. כאשר הספרות המחקרית מתמקדת בהסברים ובתאוריות חברתיות, בריאותיות ופסיכולוגיות אשר מנסות להסביר את התופעה.
ממצאי המחקר מעידים כי אכן ישנו קשר מובהק בין המשתנים לבין הבריאות הנפשית של האישה. כך שככל שתפיסות המשקל הן יותר גרועות הבריאות הנפשית תרד בהתאמה, וכי יש קשר בין משקל האישה לבין הבריאות הנפשית שלה, כך שככל שמשקל האישה עולה, הבריאות הנפשית תרד. כל אל מעידים כי ישנה חשיבות מכרעת לנורמות החברתיות, הסביבתיות והתקופתיות בהן אנו נמצאים אל דימוי האידאל והסטנדרטים של היופי הנשי ואל עבר הבריאות של הנשים בחברה של ימנו אנו.
סקירת ספרות
דימוי גוף
Grogan (2016) מתארת בספרה את המושג דימוי גוף עבור גברים ונשים. לפי ספרה, כבר משנות החמישים החל להטביע בעולם המחקר המושג דימוי גוף. מושג זה מתייחס לדרך שבה אנשים תופסים את גופם ומעריכים כי הוא נתפס בעיני אחרים. דימוי גוף הוא למעשה שילוב התפיסות, העמדות, הרגשות והמחשבות של הפרט על גופו ועל המראה הפיזי הכללי שלו. זהו ייצוג מנטלי, סובייקטיבי, הכולל את הערכתו של הפרט את הגודל של גופו, הערכת האטרקטיביות שלו בעיני אחרים והרגשות המקושרים לצורת הגוף ולגודלו.
תקציר
סקירת ספרות
דימוי גוף
אידאלים חברתיים של מראה גוף נשי
השפעות מודרניות על דימוי הגוף
בריאות נפשית של נשים
מתודולוגיה
אוכלוסיית המחקר
כלי המחקר:
משתנים:
משתנה תלוי
משתנים בלתי תלויים:
שיטת המחקר:
הליך המחקר:
ממצאים
דיון ומסקנות
על הקשר בין תפיסות משקל הגוף לבריאות נפשית
הקשר בין משקל גוף תקין לבריאות נפשית
מגבלות המחקר והצעות למחקרי המשך
ביבליוגרפיה
נספחים