הקדמה
יחסי יהודים וערבים במדינת ישראל הוא אחד הנושאים הרגישים ביותר הנידונים במדינה מאז הקמתה. מאמר זה בוחן את הסוגיה מנקודת הראות של הפערים הכלכליים הקיימים במדינת ישראל בין יהודים לערבים. פערים אלה הם מרכזיים לכל הנושא של פערים כלכליים במדינת ישראל, באופן כללי. בתחילה אציג את תמונת המצב בנוגע לפערים אלה, ולאחר מכן אציג את הגורמים המרכזיים לפערים אלה- אפליה מתמשכת של מוסדות המדינה ואפליה בשוק העבודה הישראלי.
העוני בקרב הערבים בישראל
שיעור העוני (האחוז של האוכלוסייה שמצוי מתחת לקו העוני) של האוכלוסייה הערבית בישראל, הוא גבוה באופן משמעותי מאשר שיעור העוני באוכלוסייה היהודית הכללית. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, גם שיעור העוני של האוכלוסייה הערבית והשיעור העוני של ילדים ערבים מצויים במגמת עלייה בשנים האחרונות. בניגוד לכך, שיעורי העוני של האוכלוסייה היהודית ושל ילדים יהודים מראים מגמה קלה של ירידה. לפי הסטטיסטיקות משנת 2012, משפחות ערביות המצויות מתלת לקו העוני מהוות 36.6 אחוזים מכל המשפחות החיות בעוני במדינת ישראל- כמעט פי שלושה משיעור המשפחות הערביות באוכלוסייה הכללית (13 אחוז) (Rudzinsky, 2015).
החברה הערבית בישראל: מאפיינים דמוגרפיים
האוכלוסייה הערבית במדינת ישראל מנתה כ- 156 אלף נפש, שהם כ- 19 אחוזים מאוכלוסיית מדינת ישראל ב- 1949, עם הקמתה של המדינה. לאחר מכן השיעור צנח ל-14 אחוזים עם ההגירה ההמונית של יהודים למדינה בשנות ה-1950.