שוק ההון מהווה היום פונקציה חשובה במיוחד, אשר מאפשרת להפוך חסכונות להון ולהשאיר את הכסף בתוך המדינה, אך בנוסף שוק ההון קובע גם את המצב הכלכלי של המדינה. למעשה זהו מבנה מאוד חשוב, שמאפשר חלוקה מחדש של כספים הפנויים במדינה בין פרטים, גופים פיננסיים, חברות פרטיות וממשלה.
התפקוד התקין של שוק ההון, הינו תנאי הכרחי לכלכלה חזקה. שוק ההון הוא חלק אינטגראלי של המדינה, אשר משפיע על צמיחתה והתקדמותה ומשפיע על כלכלת המדינה (Wan Yusoff & Guima,2015). שינויים דרמטיים בשוק ההון, יכולים להביא לשינויים דרמטיים בכלכלת המדינה. כדוגמא לכך, אפשרת לראות את נפילתו של שוק ההון בסין ביוני 2015 ( Shanghai Stock Exchange Composite Index), אשר איבד 30% מערכו תוך זמן קצר וגרם להברחת ההון מהמדינה. או דוגמא המפורסמת של קריסת וול סטריט בארצות הברית ב-1929 שהובילה למשבר הגדול ביותר בארצות הברית.
לשוק ההון, השפעה רבה על כלכלת המדינה וחיי הפרט. כספי הפנסיות וקופות גמל של הציבור בחלקו מושקעים בשוק ההון. גיוס הכספים דרך שוק ההון, מאפשר ליצור מקומות עבודה נוספים ובכך משפיע על אחוזי האבטלה ותוצר לאומי גולמי. נפילתו של שוק ההון עלול להביא למשבר שכרוך בסגירת עסקים ופיטורים של עובדים.
שליטה בשוק ההון מהווה שליטה בכלכלת המדינה. יחד עם זאת, שליטה בשוק ההון אינה מורכבת מאוד, היות ותלויה לא רק בפוליטיקה הפנימית של המדינה, אלא גם בגורמים החיצוניים הקשורים בכלכלה גלובאלית.