לדיור נאות חשיבות רבה מבחינה אישית וחברתית. דיור נאות תורם להשתלבות חברתית של משק הבית שמתגורר בו בחברה ולהסתגלות טובה יותר לאורח החיים המודרני. בנוסף, לדיור נאות ישנה תרומה משמעותית להבטחת הבריאות הפיסית והנפשית של האדם. לפיכך, ישנה חשיבות רבה ליכולתו של אדם לחיות בדיור בר קיימא, הן מבחינת תנאי הדיור והן מבחינת עלויות הדיור, ביחס למשאביו הכספיים (בן שטרית, 2014).
החל משנת 2007, חווה ישראל עלייה מתמשכת במחירי הדיור, הן בשכירות והן ברכישה. לפי נתוניו של גרובר (2016), עלו מחירי הדיור ברכישה בין מאי 2007 לדצמבר 2015 ב- 96%, בעוד מחירי הדיור להשכרה עלו ב- 30%. עליות המחירים גרמו לכך שחלק גדול מהאוכלוסייה לא יכול לרכוש דירה ומתקשה לעמוד בתשלומי השכירות. סוגייה זו היתה אחת הסוגיות המרכזיות במחאה החברתית של שנת 2011 שעסקה ביוקר המחייה בישראל.
בעבודה זו אציג את התהליכים אותם עבר שוק הדיור בישראל החל מתחיל שנות האלפיים, ואבדוק מהי החלופה העדיפה לפתרון משבר הדיור מבין החלופות השונות שעומדות בפני הממשלה: התערבות בשוק הדיור או היעדר התערבות על מנת לאפשר לכוחות השוק לפתור את המשבר בעצמם. השערת המחקר שלי היא כי חוסר מעורבות מוחלט יביא לצמצום מצוקת הדיור בדרך היעילה והמהירה ביותר.
על מנת לבחון את שאלת והשערת המחקר בעבודתי, אשתמש כלים איכותניים, תוך התבססות בתיאוריות כלכליות רלוונטיות לניתוח משבר הדיור, ועל נתונים סטטיסטיים שיוצגו חלק מהרקע ההיסטורי של העבודה.
נושא
מבוא
רקע היסטורי
פתרונות לבעיות הדיור במדינות אחרות
רקע תיאורטי
דיון
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה