נושא הנהגת התלבושת האחידה בבית הספר עולה לדיון באופן תדיר בשנים האחרונות, וקיימת סביבו מחלוקת: מחד, משרד החינוך ובתי הספר שואפים ליצור סולידריות בין התלמידים ולמנוע מתחים הנובעים מפערים סוציואקונומיים, אשר מתבטאים, בין השאר, בלבושם של התלמידים, וכן נטען כי המעבר לתלבושת האחידה מקל על ההורים מבחינה כלכלית. מאידך, התלמידים טוענים לביטול של ייחודם, האחדה והשטחה של אופים, שלא יכול לבוא לידי ביטוי (כפי שאולי ניתן לראות הדבר בתקנון של אחד מבתי הספר שנמצא ברשת: "קוד הלבוש בבית ספרנו הונהג כדי לייצר אחידות, ניתוק ובידול מצוו האופנה המשתנה והופעה ייצוגית המתאימה ללימודים בכיתה").
אמנם יש טעם בטענה בדבר חשיבות צמצום הפערים החברתיים שיכולה להיגרם בעקבות יישום מדיניות התלבושת האחידה בבתי הספר, אולם מנגד, יש מי שטוען כי "זה היה נכון בעבר אולי, אבל כיום, תלמידים יודעים מצוין מי עשיר ומי לא, יש מספיק סממנים אחרים שמשדרים זאת". (יריב, בתוך דומב, , 2010, עמ' 5), טענה הנתמכת על-ידי ציטוט של תלמידה בנושא: "אם אני באה במכנסי 'דיזל' שעולים 700 שקל, ואחת מהכיתה שלי לובשת סתם ג'ינס של 'קסטרו', אז מה זה משנה איזו חולצה לבשנו?" (וייס, 2005). לחשיבות הלבוש והמיתוג ישנה התייחסות בפרק הסקירה.
נקודה חשובה נוספת היא הטענה בדבר צמצום תופעת האלימות בבית הספר, שכן יש מורים ומנהלים הטוענים כי הנהגת תלבושת אחידה בבית הספר משפרת את התנהגות התלמידים ותורמת למשמעת, אולם לצד מחקרים התומכים בטענה זו, קיימים מחקרים אחרים, המפריכים אותה.
תקציר
מבוא
סקירת ספרות
אקלים בית ספרי ואקלים כיתתי
הקשר שבין לבוש למעמד
התלבושת האחידה ומטרתה
פרק 3: שיטת המחקר
שאלת המחקר
אוכלוסיית המחקר
שיטת המחקר
כלי המחקר
הליך מחקרי ושיטת ניתוח הנתונים
רציונל מחקרי
סייגים
פרק 4: ממצאים
יתרונות
חסרונות
מטרת השימוש בתלבושת האחידה
פרק 5: דיון
לסיכום
ביבליוגרפיה
נספח א'