מנהיגות מכילה בקרב מורים באה לרוב בכפיפה אחת עם מנהיגות משתפת, שהיא כשלעצמה מהווה סגנון מנהיגות אחר. אולם בהוראה וחינוך שני הסגנונות הללו מפרים אחד את משנהוא ועשויים להוביל לשיפור התפקוד במישור הלימודי והחברתי בקרב התלמידים. מנהיגות משתפת הינה סגנון הובלה בית ספרי המתאפיינת במנגנוני קבלת החלטות שיתופיות בין העוסקים בחינוך והוראה ובין התלמידים, מקדמת דיאלוג ובנייה של ערכים משותפים. מנהיגות משתפת מטפחת מחויבות משותפת להשגת תוצרי למידה משופרים, הרחבת ההשתתפות של התלמידים והגברת שיתוף הפעולה בקבלת ההחלטות (Heck & Hallinger, 2010). מנהיגות מכילה באה לידי ביטוי בשיטות הוראה לפיהן מורים מטפחים סביבת למידה בה כל התלמידים זוכים ליחס שיוויוני, גישה שווה ללמידה, תוך הבטחה שכל התלמידים יוכלו לקחת חלק בתהליך הלמידה, ללא קשר למאפייהם האישיים, רקע, אמונה או העדפת למידה (Kirschner, 2015).
מורים מכילים ומשתפים יכולים לבוא באיטרקציה עם מגוון רחב של תלמידים, בעלי שונויות, מוגבלויות ומאפיינים ייחודיים, כמו תלמידים המאופיינים בתכונת הביישנות. תלמידים ביישנים לרוב מעוכבים חברתית, חרדים, ובעלי חששות הבאות לידי ביטוי במרחב הלימודי והחברתי (Solberg et al., 2022). אם כן, מחקר זה מבקש לבחון ביתר דיוק כיצד משפיעה מנהיגות משתפת ומכילה בקרב מורים על הישגים אקדמיים ויחסים חברתיים אצל תלמידים ביישנים.
מחקר זה הינו מחקר עיוני-תאורטי המתבסס כל כולו על סקירת ספרות מעמיקה. לצורך בחינת שאלת המחקר וביסוסה תוצג סקירת ספרות מעמיקה שתציג מאמרים ומחקרים אשר נוגעים בנושאי המחקר הנוכחי.
מבוא
סקירת ספרות
1. מנהיגות משתפת ומנהיגות מכילה והזיקה ביניהן
1.1 מהי הגוונה?
1.2 הגוונה ארגונית והצורך במנהיגות מכילה
2. תכונת הביישנות והשפעותיה האקדמיות, חברתיות ומגדריות
2.1 מהי ביישנות?
2.2 השפעת הביישנות על השגים אקדמיים
2.3 השפעת הביישנות במישור החברתי
2.4 השפעות הביישנות במישור המגדרי
3. מנהיגות מכילה ומשתפת בקרב מורים והשפעותיה על הישגים ועל קשרים חברתיים אצל ילדים ביישנים
דיון
סיכום
ביבליוגרפיה