עבודה זו בוחנת את ההשפעה של המבנה המשפחתי- עם אחים וללא אחים, על מיומנויות חברתיות בגיל הגן. האם קיימת ואם כן- מהי השפעתה על מיומנויות אלו?
הן מתוך הסקירה הספרותית והן לאחר ביצוע הליך המחקר לא נמצאו ממצאים חד משמעיים בנושא. ישנם מחקרים המראים כי אחאות הינה קריטית להתפתחות החברתית, ואף רגשית וקוגניטיבית של הפרט, ומנגד- ישנם כאלו המתארים חוסר חשיבות בקיום הקשר האחאי ואף כאלו המתארים את הקשר האחאי כחיסרון בהתפתחות המיומנויות החברתיות. (Harter,1988) למשל, מתאר חשיבות רבה של אחאות ברכישת תהליך החיברות. ומנגד, (Fablo,1986) מדגיש כי לילדים יחידים (ללא אחים) יש נטייה למנהיגות.
אף על פי שאין חד משמעיות לגבי השפעת חוסר הקשר האחאי על יכולות חברתיות של ילדים בגיל הגן, כדאי לתת את הדעת לאפשרות של קשיים בתחום זה אצל הילדים היחידים, כדי שאנשי החינוך יהיו ערוכים לסייע להם בתהליך הסוציאליזציה בשנות הגן. באשר לילדים הגדלים עם אחים נמצא כי קיימת חשיבות רבה גם לסדר הלידה במשפחה כמשפיע על התפתחותו של הפרט ובעיצוב אישיותו. גם בנושא זה המחקרים אינם מציגים עמדה אחת חד משמעית.
ראוי להמשיך ולחקור את הנושא במטרה להבין לעומק את חשיבות המבנה המשפחתי, ואת השפעתה של המשפחה בכלל והאחים בפרט על התפתחותו החברתית של הפרט, הילד, בשנות הגן. המסקנה שהתקבלה ממחקר זה, ולאור מיעוט מחקרים בנושא הספציפי, היא שהמחקרים הקיימים סותרים אחד את השני ואין חד משמעיות לכיוון כלשהו מבחינת שאלת המחקר.
תקציר
סקירה ספרותית
סוציאליזציה
כישורים חברתיים ורגשיים בגילאי הגן
התפתחות חברתית בגיל הגן
התפתחות רגשית בגיל הגן
ילדים יחידים
אחאות יחסים בין אחים תרומתם וחשיבותם
סדר הלידה במשפחה והשפעתו על התפתחות המיומנויות החברתית
האח הבכור
האח האמצעי
האח הצעיר
הקשר בין אחאות להתפתחות חברתית
מתודולוגיה
שיטת המחקר
כלי המחקר
אוכלוסיית המחקר
הליך המחקר
מגבלות המחקר
תוצאות המחקר
תמה ראשונה: ויסות רגשי
תמה שנייה: מופנמות
תמה שלישית: שייכות
דיון ומסקנות
ביבליוגרפיה
נספחים